Vatra „progutala“ farmu u Rujištu kod Boljevca

BOLJEVAC, RUJIŠTE- Porodica Stojković iz Rujišta kod Boljevca za  samo nekoliko sati u požaru je izgubila je sve od čega je živela i što je stvarala decenijama.Vatra, koja se veoma brzo širila, progutala je nekoliko koza,a od dima se ugušilo 16 grla krupne stoke, od kojih tri teleta, jedno oteljeno te noći.

Štala je sada prazna, ostali su samo lanci“, kaže Svetlana Radisavljević, majka Gorana Stojkovića.

Osim stoke, u požaru je izgorela štala, sagrađena pre samo pet godina, zatim  pomoćni objekt u kojem je bilo  šest hiljada bala sena i građevinski materijal za proširenje objekta.

Sve je izgorelo i nismo mogli ništa da spasimo“, kaže Goran Stojković.

„Slika je bila stravična, gorelo je i pucalo na sve strane. Kad se to smirilo, sahranili smo stoku“, priseća se komšija Dragan Blagojević.

Goran Stojković štetu procenjuje na više od 20.000 eura. On i njegova porodica to nikako ne mogu sami nadoknaditi. Njima je neophodna pomoć , za početak makar da podignu objekat.

Nama sada ne treba stoka, već samo građa za nov objekat . Ako mi ne pomogne država ništa ne mogu sam. Ostali smo bez ičega, moram čak i mleko detetu da kupim u prodavnici“, sa tugom dodaje Goran Stojković.

Osim komšija  i lokalna samouprava Boljevac  je obećala pomoć  porodici Stojković. Pre svega , angažovala je mehanizaciju za raščišćavanje zgarišta, odobriće jednokratnu  novčanu  pomoć , a Goranu su obećali i zaposlenje. Svesni da  sve to nije dovoljno pokušaće da se obrate i republičkoj Vladi.

„ Možda Vlada ima neki fond za ovakve slučajeve, a obratićemo se i Srbijašumama da  obezbedimo, ako možemo, i građu za podizanje objekta“,obećao je Nebojša  Marjanović, predsednik Opštine Boljevac.

O razmerama požara najbolje govori zgarište koje još uvek tinja i posle nekoliko dana, a o uzrocima Stojkovići ne žele da  nagađaju. Smatraju da  ga je izazvala neispravna eletrična instalacija, jer je,zbog teljenja, te noći bila upaljena sijalica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *