Veće akcize i poskupljenja od januara

0

Od Nove godine građane u Srbiji očekuje talas poskupljenja, zbog promene akcizne stope. Poskupljenje će najviše osetiti pušači, ali cigarete nisu jedini artikal kome će cena biti povećana.

BOR, SRBIJA – Građane Srbije od januara čeka talas poskupljenja, a novim višim cenama, sada je već izvesno, prvo će biti pogođeni pušači.

Za duvan je pripremljen novi petogodišnji kalendar prema kojem će akcize i narednih godina biti postepeno povećavane na svakih šest meseci, kao i do sada. Prema novom predloženom akciznom kalendaru, cena kutije cigareta od početka naredne godine samo po osnovu rasta fiksne akcize biće veća za dva dinara po paklici. Kada se tome doda i PDV od 20 odsto, kao i proporcionalna akciza od 33 odsto od maloprodajne cene, onda se to opterećenje povećava, što znači da će paklica cigareta da poskupi ne dva, već pet do sedam dinara zavisno od vrste cigareta. U ranijem periodu, uglavnom se zaokruživala cena cigareta, poskupljenja su išla na pet ili 10 dinara, a koliko će to biti ovoga puta tačno će se znati od prvog januara. Poređenja radi, u Evropskoj uniji visina minimalne akcize je 90 evra na 1.000 cigareta, dok u Srbiji ona iznosi 50 evra.

Početak naredne godine obeležiće i poskupljenje kafe. Cena sirove kafe do kraja godine, kako se očekuje, povećaće se do 28 odsto, što će uticati na cenu u maloprodaji. Na skok cene sirove kafe uticao je slabiji rod u Brazilu, pogotovo deficit sorte koju koristi lokalna industrija kafe i za trećinu slabiji rod u Vijetnamu. Zbog svih tih uticaja, kafa u maloprodaji je u trendu poskupljenja širom sveta, pa se očekuje i u Srbiji, ali je neizvesno za koliko.

Na spisku viših cena, zbog povećanja akciza, naći će se uvozna kozmetika, zatim kućna hemija, neka pića i konditorski proizvodi, odnosno čokolade, keks i slični proizvodi. Kod njih se očekuje poskupljenje od jedan do tri odsto, a u nekim slučajevima i više. 

Iako je bilo govora o tome da će biti povećani porezi na cenu domaćih alkoholnih pića, zbog čega je litar alkoholnog pića trebalo da košta u proseku 200 dinara više, to se ipak neće desiti i očekuje se da cena ostane na istom nivou kao i do sada.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *