Od naredne godine obavezno članstvo u Privrednoj komori

Od početka naredne godine sva privredna društva u Srbiji moraće da budu članovi Privredne komore Srbije. Ova odluka značiće i veće troškove za privredne subjekte koji će morati da plaćaju i članarinu. Ipak, pred Ustavnim sudom je pokrenut postupak za ocenu ustavnosti tog propisa, a do kraja godine očekuje se odluka suda.

BOR, SRBIJA – Prema novom Zakonu o privrednim komorama, koji je Skupština Republike Srbije usvojila krajem decembra 2015. godine, svi privredni subjekti će od prvog janura imati obavezu da budu članovi Komore uz obaveznu članarinu, koja će se prema do sada objavljenim informacijama na mesečnom nivou kretati od 300 do 185 hiljada dinara u zavisnosti od delatnosti preduzeća.

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti podnelo je Ustavnom sudu inicijativu za ocenu zakonitosti te obaveze, ali kako ona stupa na snagu 1. januara naredne godine, traži se pre svega privremena mera koja bi, pre odlučivanja o tome, sprečila naplatu članarine.

Savo Manojlović, predsednik Udruženja naglašava da se ovakvom obavezom krše ustavom zagarantovana prava privrednih subjekata da slobodno biraju da li će ili ne biti članovi određenog udruženja, što je direktno kršenje njihovih sloboda. 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *