BOR-U Boru je sinoć organizovano Veče Crnogoraca, ili kako oni više vole da kažu Veče Srba poreklom  iz Crne Gore. Inicijativa o prvom zajedničkom druženju potekla je od pojedinaca, jer je veliki broj Crnogoraca došao pre više decenija, zasnovao porodice u Boru i tu je ostao. Zavoleo ovaj grad, ali poreklo ne zaboravlja.

U Boru živim 30 godima.Grna Gora je moj zavičaj, ali i Bor je moj grad.Odavno imamo ideju da organizujemo ovo veče, ali tek smo sad uspeli“, ističe Draginja Jovanović.

Mislim da je ovo veče ekskluzivnih Srba iz Crne Gore, mi smo potomci velikih, umnih i vrednih ljudi“, dodao je Miloš Jelovac.

Bor je od uvek bio otvoren grad za sve dobronamrene koji su tu došli spremni da daju doprinos njegovom razvoju bez obzira na versko i nacionalno opredeljenje.

Ja se ovde osećam kao svoj na svome,jer ja sam srpkinja iz Crne Gore. Nikada nisam bila stranac.Bor je nas i sve ostale narode oberučke dočekao.Nigde nema te topline kao u Boru“,rekla je Mira Milović.

Takav Bor pamte i oni koji su iz njega otišli,ali se uvek rado u njega vraćaju.

Živeo sam u Boru 13 godina i već duže vreme sam u Beogradu. Rado se vraćam u Bor, jer tu imam veliku porodicu, dodao je Jelovac.

Druženje Crnogoraca nije moglo da se zamisli bez tradicionalne pesme i gusala, jer kako kažu, to je nacionalni instrumet i svi bitni istorijski dobađaji opevani su uz njih.

Gusle su tradicija, uz njih želimo da se prave vrednosti ne zaborave i da mlade podsetimo odakle smo“, dodala Mira Milović.

Za mnoge Crnogorce, ili Srbe iz Crne Gore, sinoćnje druženje ostaće za uvek upamćeno. Bilo je to veče puno emocija, prisećanja na vekovna ognjišta i tradiciju  koju  ne zaboravljaju i sa ponosom čuvaju i ističu ma gde živeli. Zato bi možda ovakve večeri i u buduće trebalo mnogo češće da organizuju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *