Većina učenika ne želi đačke uniforme

0

BOR – Da li će škole u Srbiji dobiti đačke uniforme još nije zvanično odlučeno, a po svemu sudeći ovo neće biti odluka na nivou republike, već će svaka škola na osnovu mišljenja đaka odlučivati. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prepustilo je školama anketiranje učenika, pa je na đacima da se izjasne da li žele da nose uniforme ili ne. Iako je mnogo pitanja otvoreno, poput izgleda uniformi, finansiranja izrade i održavanja, u mnogim školama đaci su na osnovu razgovora sa učiteljima i razrednim starešinama glasali. Anketa je sprovedena i borskim školama, i prema do sada poznatim podacima samo učenici jedne gradske škole u većini su glasali za uvođenje uniformi.

„Za anketiranje učenika potrebno je samo napraviti anketu gde će se učenici izjasniti za ili protiv uz prethodno objašnjenje značaja đačke uniforme i svega onoga što prati uvođenje uniformi. Nakon anketiranja, ako se više od 50 odsto učenika izjasni za uvođenje uniformi škola, odnosno školski odbor donosi odluku o tome i uniforme će biti uvedene. Ukoliko se pak većina đaka izjasni protiv uniformi, škola donosi negativnu odluku. Od devet osnovnih škola na teritoriji borske opštine, u pet škola većina đaka glasala je protiv uniformi, u jednoj se više od 50 odsto đaka izjasnilo da želi uniforme, dok za tri škole još čekamo informacije jer je procedura anketiranja u toku“ – rekao je Radiša Petković, koordinator rada borskih osnovnih škola.

Škole u kojima se većina učenika izjasnila da želi uniforme, nakon donošenja konačne odluke moraće da realizuju i akcioni plan nabavke i izrade. Ipak, još nije poznato čiji će to biti trošak.

„U slučaju da se đaci izjasne da žele da nose uniforme, savet roditelja i školski odbor donose akcioni plan o finansiranju i izradi uniforma. Što se tiče preporuka za finansiranje, Ministarstvo je preporučilo školama da to realizuju iz sopstvenih prihoda uz participaciju roditelja. Moram da napomenem da škole ovde ne ostvaruju prihode, a  participacija roditelja isključivo zavisi od njihove volje i mogućnosti. Direktorima škola preporučeno je i da se obrate lokalnim samoupravama, međutim u školskim planovima ne postoji takva pozicija i nije realno da se očekuje od lokalne samouprave da izdvoji sredstva samo za to namenjena“ – objasnio je Petković.

Kako će priča o đačkim uniformama biti završena uskoro bi trebalo da saznamo, međutim čini se da je filmska slika uniformisanih đaka u simpatičnim jaknama, urednim pantalonama i suknjama, samo iluzija za većinu škola u Srbiji jer roditelji nemaju dovoljno novca. Dakle, pitanje je da li đaci zaista ne žele uniforme, ili samo ne žele da u današnjim prilikama nose kecelje ili prsluke, umesto uniformi kakve mogu da vide u školama širom sveta.

Većina učenika ne želi đačke uniforme , 2. februar 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *