Vek Organizacije rezervnih vojnih starešina

BOR – Polaganjem venaca i cveća na spomenik Francusko srpskim ratnicima odata je počast žrtvama srpskog naroda u oslobodilačkim ratovima Kraljevine Srbije u periodu od 1912. do 1920. godine. Ovom svečanom činu prisustvovali su pripadnici vojske i policije, predstavnici gradske uprave, obrazovnih ustanova, boračkih organizacija i učenici borskih škola.

Danas obeležavamo stotinu godina Organizacije rezervnih vojnih starešina i stotinu jednu godinu od proboja Solunskog fronta. Najveći doprinos organizacije u proteklom periodu je učešće u vojnim jedinicama kroz dva rata i tokom NATO agresije, gde smo bili zastupljeni sa tri četvrtine naših rezervnih starešina. Od novijih aktivnosti napomenuo bih obuku koju organizujemo za učenike završnih razreda srednjih škola u Boru, a koju ćemo nastaviti i ove godine„, rekao je Momčilo Radisavljević predsednik Organizacije rezervnih vojnih starešina u Boru.

Nakon polaganja venaca, u sali Muzičke škole „Miodrag Vasiljević“ u Boru, održana je svečana akademija i uručena su priznanja u znak zahvalnosti organizacijama i pojedincima koji su do sada dali doprinos radu i realizaciji aktivnosti Organizacije rezervnih vojnih starešina u Boru koja bez prekida, već stotinu godina, uspešno obavlja sve zadatke.

Naša organizacije, kao i sve ostale u Srbiji, nije prekidala rad od osnivanja do danas, osim tokom Drugog svetskog rata od 1941. do 1945. godine. Naš uspeh je veliki, a put dug, nastavićemo istim koracima a nadamo se da će i buduće generacije nastaviti našim putem„, istakao je Radisavljević.

Organizacija je do sada odlikovana sa oko stotinu priznanja, a jedan od prioriteta u narednom periodu je nastavak realizacije predavanja za učenike borskih sredjih škola. Obeležavanje značajnih istorijskih datuma, kome posvećuju posebnu pažnju, nastaviće već u oktobru, rečeno je između ostalog na Svečanoj akademiji.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *