Velika subota – drugi dan hrišćanske žalosti

BOR – Na veliku subotu – poslednjeg dana nedelje stradanja i smrti, vernici celivaju plaštanicu na Hristovom grobu koja je na dan stradanja Isusa Hrista – Veliki petak, u hramu Svetog velikomučenika Georgija u Boru svečano izneta pred pravoslavni oltar i pred slavlje Vaskrsenja, uz poseban ritual ophoda oko crkve uneta u hram.

Kako piše u crkvenim pesmama i himnama da je ovo najveća subota u godini u kojoj je tvorac svih gospod Isus Hristos počinuo u grobu. Ta plaštanica predstavlja platno kojim je naš spasitelj gospod Isus Hristos umotan. To je bio običaj kod Jevreja da pokojnike umotavaju u čisto platno i da velikim količinama mirisnih trava smirne i aloje prelivaju pokojnike. Upravo je to smisao plaštanice koja predstavlja sam grob Gospodnji. Plaštanica se iznosi pred vernike, vrši se trokratni ophod oko svetog hrama i ponovo unosi u sveti hram i tome se vernici poklanjaju kao onom grobu na kome su danas hiljade i hiljade naših pravoslavnih vernika u Jerusalimu„, kaže protonamesnik Radoje Mijović, starešina Hrama “Sveti Đorđe” u Boru.

Velika subota je dan koji je Hristos proveo u Adu pa ga vernici obeležavaju u molitvi i tišini.

Velika subota je jedina subota u godini koja se posti na vodi. Toga dana se služi Vaskršnja pashalna liturgija Svetog Vasilija Velikog, u našim krajevima služi se ujutru i na njoj se vernici pričešćuju. Toga dana se nastavlja post, a na bogosluženjima se mi sećamo Hristovog boravka u Adu, tamo je pokidao okove smrti, jer kao što znate Vaskrs je najveći hrišćanski praznik kojim slavimo pobedu života nad smrću„, ističe protonamesnik Radoje Mijović, starešina Hrama “Sveti Đorđe” u Boru.

Velika subota poslednji dan u stradalnoj nedelji opominje na Hristove muke na raspeću i upućuje ljude da treba da učine neko dobro ili milosrdno delo. Dani žalosti završavaju se vaskršnjom liturgijom, koja će u Hramu Svetog velikomučenika Georgija biti služena nakon jutrenja sutra od 6 sati, a koja će tradicionalno označiti početak praznika Vaskrsenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *