BOR – Pravoslavni vernici sutra će proslaviti najradosniji Hrišćanski praznik, Uskrs, koji simbolizuje pobedu života nad smrću.

Tog dana je Isus Hristos vaskrsao iz mrtvih, pobedio smrt i ljudima darovao večni život. Osim crkvenih, za Vaskrs su vezani i narodni običaji, mada ih ima malo u gradskim sredinama, dok su se u selima mnogi i danas održali, kaže Suzana Mijić etnolog u Muzeju rudarstva i metalurgije u Boru. Vaskrs je pokretan praznik, praznuje se prve nedelje posle punog meseca koja pada na sam dan prolećne ravnodnevnice ili neposredno posle nje. Najranije može da padne 4. aprila, a najkasnije 8. maja. Ove godine se Vaskrs praznuje 28.aprila.

Uskrs je pre svega dan radosti, ljudi se tada pozdravljaju sa Hristos vaskrse i Vaistinu vaskrse. Priprema se uskršnja trpeza koja obavezno sadrži pečenicu, farbana jaja i pogaču. Oduvek je, pa i danas, običaj da se na Uskrs porodice druže, posećuju i izlaze u prirodu koja takođe simbolizuje novi život, ljubav i radost. Na Uskrs se kucka jajima, glavnim simbolom ovog praznika, a pobednik je onaj čije jaje bude najjače, pa je narodno verovanje da će imati zdravlja, sreće i uspeha tokom cele godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *