Veliki petak – dan hrišćanske žalosti

BOR – Veliki petak pravoslavna crkva i vernici praznuju u spomen na Hristovo stradanje. Ovaj dan hrišćanske žalosti je i poslednji i najznačajniji u nedelji Stradanja za sav hrišćanski svet.

Za razliku od naših predaka Starih Slovena, kao i drugih paganskih naroda koji su svoje praznike uređivali tako da oni prate neke prirodne pojave u prirodi kao što je smena godišnjih doba ili setva ili žetva, mi Hrišćani slavimo naše praznike tako da oni prate istoriju Božjeg javljanja u svetu. Za nas pravoslavne hrišćane ta istorija Božjeg javljanja predstavlja najvažnije događaje iz života Gospoda Isusa Hrista, koje mi ne slavimo samo kao istoriju i kao prošlost, nego u kojimo aktivno liturgijski učestvujemo. Tako slavimo rođenje Hristovo – Božić, krštenje Hristovo – Bogojavljenje, a ovi dani u kojima smo sada i koji su pred nama kao što je Veliki petak, praznik Vaskrsenja hristovog, su oni najsvetiji i najvažniji dani jer su se u njima desili najvažniji događaji iz života gospoda Isusa Hrista. To su raspeće Hristovo – njegova smrt i njegovo vaskrsenje iz mrtvih koje je najvažniji događaj i praznik nad praznicima”, kaže protojerej Saša Stepanović, sveštenik crkve „Sveti Đorđe“ u Boru.

U pravoslavnim crkvama se na Veliki petak ne služe liturgije, već carski časovi sa čitanjem delova jevanđelja o događajima u dane Stradanja. Uveče se služi večernje sa iznošenjem plaštanice. Na Veliki petak se ne peva, ne veseli se, a do Uskrsa kada je, po verovanju, Isus vaskrsao, ne zvone crkvena zvona jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti, nego se vreme bogosluženja najavljuje drvenim klepalom.

Veliki petak je dan stradanja Hristovog. Njegov značaj je u tome što posmatrajući Gospoda koji je stradao na krstu, mi imamo veliku utehu u samim stradanjima i smrti koja je za sve nas najtragičniji događaj. Posmatrajući stradanje Božjeg sina, međutim mi imamo i nadu u Vaskrsenje. Učestvovanjem u svemu što se na Veliki petak dešava, učešćem u bogosluženjima, a zatim i našim postom, možemo doživeti sav smisao današnjeg praznika”, ističe protojerej Saša Stepanović, sveštenik crkve „Sveti Đorđe“ u Boru.

Veliki petak pravoslavni hrišćani obeležavaju strogim postom i uzdržavanjem od bilo kakvog veselja i proslava. Običaj je da se na veliki petak farbaju uskršnja jaja, najčešće crvenom bojom, koja simbolizuje Hristovu krv. Prvo jaje crvene boje – čuvarkuću treba čuvati do narednog Uskrsa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *