Veliki problemi borskih poljoprivrednika

0

BOR,BRESTOVAC-Nenad Antanasković poljoprivredni proizvođač  iz Brestovca kod Bora, uz dosta muka privodi kraju pripreme za prolećnu setvu koja bi trebalo da počne za nekoliko dana. Poljoprivredom se bavi dosta dugo, ali odavno ne pamti da je godina, zbog drastičnog posupljenja repromaterijala, bila neizvesnija od ove. Ipak, od planiranih 40 hektara pod kukuruzom, neće i ne može odustati.

„ Primoran sam da posejem površine koje sam pripremio, jer je uloženo dosta novca u pripreme. Da sam znao ja bi snajio površine“, kaže Nenad Antanasković iz Brestovca.

Najveći problem ovog proleća je poskupljenje repromaterijala, pre svega, goriva i đubriva, tako da će ratari biti primorani da smanje količinu hraniva.

Prema računicama za hektar pod kukuruzom, i to uz redukovanu količinu đubriva, biće neophodno izdvojiti više od hiljadu eura. Poljoprivredniku u Boru to nikako ne odgovara.

Mi ne možemo da ostvarimo veliki rod. U Vojvodini su prinosi do deset tona po hektaru, a kod nas su upola manji. Njima se isplati proizvodnja uprkos cenama, a mi smo na granici rentabilnosti, dodao je Antanasković.

Na našem području Nenad Antanasković je možda i najveći poljoprivredni proizvođač. Seje ukupno i do stotinu hektara , a za tu površinu su mu potrebni radnici. Ove godine ne može da ih pronađe, jer su se svi zaposlili u stranim kompanijama. Sezonski radnici sa strane traže i veće dnevnice, a poljoprivreda u okolini Bora ne donosi veliki profit. Godinama je sve u začaranom krugu i neizbežno pitanje je da li u Boru poljoprivreda ima neku perspektivu.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *