Veliko interesovanje mladih poljoprivrednika za subvencije

BOLJEVAC – Interesovanje mladih poljoprivrednika za bespovratna sredstva Ministarstva poljoprivrede ove godine prevazišlo je sva očekivanja. Reč je o jednoj od najpopularnijih mera države, jer se subvencije u visini od 75 odsto vrednosti investicije poljoprivrednicima uplaćuju unapred. Uz predračun, oni su u obavezi da dostave i drugu neophodnu dokumentaciju, kao i lične podatke.

To je najviša suma koju dobija poljoprivredni proizvođač i jedina mera gde novac dobija unapred. On najpre dobija rešenje da je ispunio uslove, zatim novac na račun. Nakon kupovine ministarstvu mora da dostavi da je uplatio preostalih 25 odsto“, rekla je Slavica Dželatović, direktor PSSS „Agroznanje“ Zaječar.

Uslov je, takođe, da se poljoprivredni proizvođač narednih pet godina bavi tom proizvodnjom, a u zadnje vreme prioritet imaju gazdinstva koja su tek registrovana.

Iz boljevačke opštine za prošlu godinu, takođe, je konkurisao veliki broj mladih do 40 godina. Jedan od njih je dvadesetsedmogodišnji Milan Vrinjić, master inženjer poljoprivrede i voćarstva iz Boljevca. Ove godine je konkurisao za državne subvencije, jer planira da poveća površine pod dunjama sa dva na pet hektara, a planira da zasadi i tri hektara kruškom.

„Uzeo sam blizu pola miliona dinara da nabavim mehanizaciju i opremu za dalju doradu“, kaže mladi poljoprivredni stručnjak Milan Vrinjić.

Apel stručnjaka je da poljoprivredni proizvođači što više koriste podsticaje lokalne samouprave, jer najbrže dolaze do subvencija, ali za veće investicijeipak  konkurišu kod Ministarstva poljoprivrede.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *