Virtuelna izložba sela u nestajanju – veb sajt o Krivelju

0

U Narodnoj biblioteci Bor predstavljen je novi veb sajt Zavičajnog odeljenja posvećen selu Krivelj. Virtuelnu izložbu sela u nestajanju, bogatu raznovrsnom građom sakupljenom na terenu, predstavili su Dragan Stojmenović, bibliotekar i Viktor Branković, programer.

BOR – U okviru manifestacije „Dani knjige“ u borskoj Narodnoj biblioteci priređen je još jedan među brojnim programima koji je privukao pažnju posetilaca, a pružiće i mogućnost kompletnog doživljaja širokoj javnosti, s obzirom na to da je reč o novom veb sajtu Zavičajnog odeljenja posvećenog borskom selu Krivelj.

Veb sajt posvećen Mesnoj zajednici „Krivelj“ rađen je tokom protekle godine, inače je plod dugogodišnjeg rada, negde od 1997. godine. Još kao student radio sam terensko istraživanje u Krivelju. Uz pomoć Saveta mesne zajednice „Krivelj“ i Gradske uprave krenuli smo da radimo na monografiji sela, a sajt predstavlja jedan vid sažetog opisa sela sa brojnom građom, multimedijama, tu možete naći fotografije iz privatnih kolekcija, intervjue sa zvučnim zapisima, kao i razna dokumenta sa kompanijama, sa Francuskim društvom borskih rudnika, posleratnom kompanijom RTB, kao i sa sadašnjom kompanijom. Sajt je kompleksan i trudili smo se da ostane topao i ljudski, da verno prikaže selo u nestajanju i borbu meštana za dostojanstven život“, kaže je Dragan Stojmenović, bibliotekar.

Ovaj multimedijalni vid predstavljanja sela koje nestaje, veoma je značajan jer omogućava da obiman materijal koji ne može da se smesti u monografiju, bude sačuvan i dostupan svima, napominje Stojmenović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *