BOR – U rudarsko topioničarskom basenu Bor u maju je proizvedeno više bakra iz domaćih sirovina.

Prošlog meseca u Topinicu i rafinaciju bakra dopremljeno je više od 13 hiljada tona suvog koncentrata bakra dobijenog iz borskog i majdanpečkog rudnika iz koga je dobijeno oko tri hiljade tona katodnog bakra, dok je iz uvoza dopremljeno nešto manje od osam hiljada tona koncentrata bakra.

Ukupna proizvodnja u maju u topionici iznosila je 5.700 tona anodnog bakra, a preradom u pogonu elektrolize dobijeno je šest hiljada tona katodnog bakra. Veća proizvodnja katodnog bakra povećala je i produkciju plavog kamena iz elektrolita Katodne rafinacije i Zlatare, pa je u maju dobijeno više od 110 tona plavog kamena.

Livnica fazonskih odlivaka (sa 40-ak zaposlenih) jedini je pogon koji radi u okviru Livnice, najvećim delom za potrebe basenskih rudnika i FOD-a. Linija bronze i mesinga, kao i Armature (proizvodnja vodomera) ne rade jer nemaju ni tržište ni sirovine, tako da su zaposleni raspoređeni u Topionicu i Elektrolizu. U Fabrici bakarne žice, takođe, radi samo Sintermetalurgija proizvodeći lamele za Vojsku, a ostali radnici su razmešteni po Topionici i, manji broj, u Elektrolizi. Fabrika soli metala ima skromnu produkciju srebro-jodida i srebro-nitrata.

Tokom maja u kriveljskoj Flotaciji prerađeno je oko 820.000 tona rude sa kriveljskog kopa i oko 170.000 tona sa „Cerova“ što je bezmalo milion tona i Stabilizovan je rad treće sekcije, što je bio veliki problem celog meseca i otkad je zamenjen pogonski zupčanik, mlin sa šipkama radi stabilno. Tokom 40-časovnog zastoja saniran je i temelj mlina, a završeni su i neki prateći poslovi, pa sekcija sada radi stabilno kao i prethodne dve, kažu u RTB-u Bor.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *