Na površinskom kopu Veliki Krivelj, u prvom kvartalu ove godine, postignut je plan proizvodnje rude, a zahvaljujući dobrom sadržaju, dobijena količina bakra je za 11 odsto veća od plana. U narednom periodu očekuje se dalji rast proizvodnje.

BOR – Problemi, koji su ove zime pratili rudare na površinskom kopu „Veliki Krivelj“ Rudnika bakra Bor, nisu sprečili zaposlene da u prva četiri meseca iskopaju blizu tri miliona 200 hiljada tona rude bakra. U njoj je bilo 8.834 tone bakra, što je 11 procenata više od plana.

U istom periodu uklonjeno je oko tri miliona i 800 hiljada tona raskrivke, što sa rudom daje blizu sedam miliona tona iskopina.

Za četiri meseca ove godine flotacija „Veliki Krivelj“ iz rude sa kriveljskog kopa proizvela je 6.060 tona bakra u koncentratu, što je u okviru plana.
Od početka godine prosečna ostvarena mesečna količina rude sa kriveljskog kopa iznosi oko 850 hiljada tona.

Narednih meseci planira se povećanje proizvodnje na 900 hiljada tona rude mesečno, pa se očekuje će ovaj površinski kop, koji je nosilac proizvodnje bakra u RTB-u Bor, dostići godišnju proizvodnju veću od deset i po miliona tona rude.

U Rudniku bakra Bor kažu da za sada uklonjeno dovoljno raskrivke i da otkrivene rude ima dovoljno za proizvodnju do kraja godine. Dalje obimnije raskrivanje počinje na istočnom delu površinskog kopa Veliki Krivelj. Pozitivno je, naglašavaju u RBB-u, to što se jalovina odlaže bliže zahvatu, pa je za više iskopina potrebno manje kamiona.

Zahvaljujući tome i povećanju broja teških kamiona koji će raditi na ovom delu, očekuje se da će do kraja godine količina uklonjene jalovine dostići dvadeset miliona tona. Time se otvaraju novi delovi ležišta, sa većim sadržajem bakra u rudi.

Godišnji plan proizvodnje na površinskom kopu Veliki Krivelj je 10,6 miliona tona rude i 24 miliona tona raskrivke, ukupno gotovo 35 miliona tona iskopina. U Rudniku bakra Bor očekuju da će planirana količina rude biti proizvedena, a da će plan za raskrivku biti ostvaren oko 90 odsto.

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2r2oqx“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *