Više od stotinu novozaraženih u Boru, aktivnih približno 500

BOR – Od poslednjeg preseka objavljenog u petak, u Boru je registrovano još 107 novozaraženih pacijenata virusom Kovid 19, dok je njih osam izlečeno. Ukupan broj aktivnih pacijenata na teritoriji gada Bora popeo se na 493, rečeno je na sednici Stručno operativnog tima za higijensko epidemiološke mere Štaba za vanredne situacije grada Bora. Među obolelima je 40 zdravstvenih radnika, od kojih su četiri na bolničkom lečenju. Na odeljenjima borske bolnice smešten je 71-an pacijent sa respiratornim problemima, od kojih je 58 pozitivno na korona virus, a tri pacijenta su na respiratorima.

Povećanje broja pacijenata beleži se i u kovid ambulanti gde je u poslednja 24 časa urađeno 146 pregleda, od kojih je 90 novih pacijenata. Zbog srednje teških ili teških simptoma, 65 osoba upućeno je na dalje preglede u Opštu Bolnicu, a 14 pacijenata zadržano je na bolničkom lečenju. Među novozaraženima je troje dece starosti od 13 do 17 godina, a najstariji pacijent ima 72 godine.

Kako bi se ubrzala dijagnostika pacijenata koji imaju tegobe i javljaju se u kovid ambulantu u Boru, od 19. novembra uveden je novi brzi sistem testiranja na kovid 19, takozvani antigen testovi. Pacijenti rezultate dobijaju u roku od 10 do 15 minuta, a preciznost nalaza je oko 98 odsto. Nastaviće se i metoda PCR testiranja koja se do sada primenjivala, u zavisnosti od toga kako lekar odredi.

Od početka epidemije u Boru je virusom kovid 19 zaraženo 946 osoba, dok je njih 435 izlečeno. U skladu sa preporukom republičkog kriznog štaba, broj osoba koje su preminule od posledica zaraze virusom kovid 19, objavljivaće se na republičkom nivou.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.