Više od tri milijarde dinara u gradskom budžetu u narednoj godini

BOR – Odbornici Skupštine grada Bora na Desetoj sednici dali su saglasnost na predlog budžeta za narednu godinu kojim su predviđene 2 milijarde 991 milion dinara prihoda iz sopstvenih sredstava, uz dodatnih 226 miliona dinara od projekata. Najviše sredstava, oko 703 miliona dinara, planirano je za saobraćajnu infrastrukturu, zatim za zaštitu životne sredine oko 134 miliona dinara, a između ostalog predviđeno je i 30 miliona dinara za subvencije socijalno ugroženim porodicama za plaćanje komunalnih usluga. Planirano je i  povećanje sredstava koja se izdvajaju za sport sa 45 na 60 miliona dinara.

Budžet za 2020. godinu je najveći u istoriji grada Bora, a reč o razvojnom budžetu. Rađen je šest meseci u dogovoru sa sugrađanima. Na nivou Gradske uprave, zajedno sa većnicima obišli smo svako mesto i ulicu gde se ukazala potreba za rešavanjem problema. Ono što je u narednoj godini u oblasti urbanizma planinaro je nabavka građevinskog zemljišta u industrijskog zoni i sprovođenje eksproprijacije. Bor je prvi grad u Srbiji koji radi komasaciju u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji. 68 miliona dinara biće iskorišćeno za stambenu gradnju. Ovim sredstvima gradiće se stanovi za mlade bračne parove, ali i da rešimo pitanje Mulen Ruža. Za rekonstrukciju fasada zgrada u Boru na raspolaganju je 30 miliona dinara. Za komunalne delatnosti u narednoj godini biće izdvojeno 515 miliona“, rekao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Odbornici su prihvatili i predlog odluke o rebalansu budžeta za 2019. godinu tako da on sada iznosi dve milijarde 84 miliona dinara iz sopstvenih i dodatnih 68 miliona iz ostalih izvora. Kako se prethodno čulo na sednici Gradskog veća budžet je potpuno likvidan i nema nikakvih zaduženja.

Odlukom odbornika u Gradskoj upravi ukinuto je Odeljenje za planiranje i razvoj, a zaposleni u njemu biće raspoređeni na druga radna mesta, dok će poslovi kojima se ono bavilo biti povereni Javnom preduzeću za stambene usluge Bor. Data je saglasnost na i izmene i dopune planova poslovanja pojedinih javnih preduzeća i subvencijama, kao i na povećanje broja zaposlenih u javnom sektoru u Boru čime se stvaraju uslovi za prijem radnika u predškolskoj ustanovi Bambi koji će raditi u novom obdaništu u Novom gradskom centru. Usvojen je predlog odluke o lokalnom akcionom planu za unapređenje položaja izbeglih, interno raseljenih lica, povratnika po sporazumu o readmisiji, tražioce azila i migranata u Boru do 2023. godine, a na mesto direktora Muzeja rudarstva i metalurgije imenovan je Nebojša Dimitrijević dosadašnji vršilac dužnosti direktora.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *