Više para za aktivne mere zapošljavanja u 2015.

BOR – Nacionalna služba za zapošljavanje u 2015. godini, u aktivne mere zapošljavanja uključiće sve osobe, koje nakon sprovođenja postupka restrukturiranja preduzeća ostanu bez posla. U Srbiji se u procesu restrukturiranja nalaz e 502 preduzeća, a na području koje pokriva filijala u Boru ukupno ima 5 preduzeća. Sonja Stanković direktor Filijale NSZ-a u Boru kaže:To su preduzeća:Industrija plemenitih metala u Majdanpeku sa 332 radnika, Industrija hemijskih proizvoda u prahovu sa 102 zaposlena, zatim Rudarsko topioničarski basen Bor u Boru sa 5 030 radnika, Teretni transport u Boru koji ima 101 radnika i Fabrika lak žice-zaštita DOO, koje ima 32 zaposlenih. To su podaci iz 2013. godine i u ovim preduzećima znači ukupno ima 5587 zaposlenih lica“. Nacionalna služba za zapošljavanje spremna je da pomogne i izradu i sprovođenje socijalnog programa, a lica koja se nakon toga nađu na evidenciji ove službe imaće prioritet za korišćenje mera aktivne politike zapošljavanja, za čije je sprovođenje planirano mnogo više novca nego prethodnih godina.

Za mere aktivne politike zapošljavanja zaovu godinu predviđeno je 2, 8 milijardi dinara“ – ističe Sonja Stanković i naglašava da se: „Očekuju i dodatna sredstva od 500 miliona za sprovođenje programa mera za osobe sa invaliditetom, ali se očekuje da će i lokalne samouprave tome doprineti sa sličnim iznosom za zapošljavanje na lokalnoj teritoriji. Značajna sredstava predviđena su i IPA programima za obuke nezaposlenih lica“.
 
S obzirom na to da će u ovoj godini sredstva biti mnogo veća, nego prethodnih godina očekuje se da će u aktivne mere zapošljavanja biti uključen i mnogo veći broj lica. Inače na kraju 2104. godine, borska filijala na evidenciji ima 12 492 lica, što je u odnosu na 2013. manje za 450.
[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2esnlw“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *