Preduzetnike najviše zanimaju trgovinske radnje, najmanje proizvodnja

0
BOR – Opština Bor je prvenstveno poznata po rudarskoj proizvodnji koja je održava, a znatno manje po privatnom preduzetništvu koje u većini oblasti nije razvijeno. Na ovom polju, iz godine u godinu ima malih pomaka unapred. Takva je bila i 2014. godina jer se, na osnovu statističkih podataka, pokazuje da se broj privatnih firmi povećava.

„U Boru je osnovana 121 firma, dok je iz privrednog registra izbrisano 130 firmi, od kojih je 48 izvršilo promenu pravne forme, odnosno više ne rade kao preduzetnici već kao privredna društva. To praktično znači da bilo više firmi koje su otvorene nego zatvorene. Ovi podaci podrazumevaju preduzetnike koji su nama predali dokumentaciju i nisu konačni jer su novi preduzetnici mogli i direktno da se prijave Agenciji za privredne registre kako bi otvorili firmu.“
– kaže Živana Tutorić – šef Odseka za privredu Opštine Bor
 
Najveće interesovanje preduzetnika u prošloj godini bilo je za otvaranje trgovinskih radnji, a najmanje za otvaranje firmi koje se bave proizvodnjom.
 
„Najviše preduzetnika bilo je zainteresovano za otvaranje trgovinskih radnji, njih 32, zatim za zanatske radnje 16, pružanje usluga 11, ugostiteljske objekta 9, otvoreno je pet frizerskih salona isto toliko agencija za računovodstvo, imamo časovničara, suvenirnicu i krojačke radnje, dok se za proizvodnju registrovane samo tri firme.“ – naglašava Živana Tutorić.
 
Raduje povećanje broja seoskih domaćinstava koja su se registrovala za usluge seoskog turizma, kojih je u prošloj godini bilo deset, koja raspolažu sa 50 ležajeva, a na osnovu njihovih usluga naplaćeno je više od 300 hiljada dinara boravišne takse, kažu u Odseku za privredu Opštine Bor.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *