BOR – Lekari Hitne službe borskog Doma zdravlja, početak nove godine, kao i 31. decembar, provode radno i to sa povećanim obimom posla. Praznično prejedanje, po nepisanom pravilu, donosi uobičajene tegobe, a naročito pacijentima koji se ne pridržavaju redovne terapije.

Kao i svake gdine, posle praznika imamo povećan broj intervencija, pa je tako 1. januara intervenisano 13 puta na terenu i 65 u ambulanti, a 2. januara lekari su obavili 12 pregleda na terenu i 74 u ambulanti. Uzrok je, sa jedne strane što pacijenti neredovno uzimaju terapiju, a sa druge strane tokom praznika svi jedemo i pijemno više nego što treba i ne poštujemo taj dijetetsko – higijenski režim, što se odmah odrazi na zdravlje. Njviše pacijenata žalilo se na hipertenziju i stenokardiju, kao i stomačne tegobe„, kaže dr Slađana Jovanović zamenik direktora Doma zdravlja u Boru za medicinske poslove.

Pohvalno je da se ni ove, kao i prethodnih nekoliko godina, u vreme praznika Borani nisu neodgovorno ponašali kada je reč o pirotehničkim sredstvima, pa nije bilo povreda izazvanih upotrebom petardi, naglašava dr Slađana Jovanović. Pošto vreme slavlja još nije završeno, lekari će i tokom božićnih praznika, kada se obično poveća broj paijenata, biti u pripravnosti, ali ipak savetuju umerenost u jelu i piću,  kako nam praznici ne bi ostali u lošem sećanju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *