Više testiranja i više obolelih od Kovid-a

Za manje od nedelju dana broj pozitivnih osoba na Kovid infekciju u Boru je udvostručen. Testiraju se svi pacijenti sa sumnjom na Korona virus, a građanima se savetuje oprez, poštovanje mera zaštite, kao i vakcinacija kao jedina, sigurna mera zaštite.

BOR – Na Korona virus u Boru pozitivno je 69 osoba. To je dvostruko više u odnosu na prethodnu sedmicu. Povećanje broja obolelih epidemiolozi pravdaju povećanim testiranjem svih osoba sa respiratornim infekcijama. Testiranje se obavlja u borskom Domu zdravlja, u Službama epidemiologije i Opšte prakse. Simptomi kod obolelih su blagi, povišena temperatura, bol u mišićima i kostima, glavobolja, curenje iz nosa, kijavica, gušobolja…

Ukoliko imate ove simptome obavezno se javite izabranom lekaru. Mi smo Kovid ambulantu ukinuli u gradu, ali ne i u Domu zdravlja gde postoji prostor za izolaciju koji služi za pregled i testiranje pacijenata sa sumnjom na Korona virus. Nevolja je što uskoro počinje i sezona gripa, koja u kombinaciji sa Kovidom može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija. Najsigurnija zaštita od svega je svakako vakcinacija“ napominje dr Javorka Stankulić, rukovodilac Centra za preventivnu zdravstvenu zaštitu u Domu zdravlja u Boru.

Vakcinacija protiv Kovida moguća je radnim danima u Službi epidemiologije od 7 do 17 sati, a na zalihama ove službe ima bivalentne vakcine proizvođača Fajzer.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.