Više žrtava trgovine ljudima nego u 2019. godini

SRBIJA – Obeležavanjem 18. oktobra, Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, skreće se pažnja na ozbiljnost ovog društvenog problema i ukazuje na značaj i neophodnost preventivnog postupanja, podizanju svesti celokupnog društva i visok nivo međusobnog poverenja organa vlasti i nevladinih institucija u borbi protiv ove negativne društvene pojave.

Kovid-19 je doneo nove trendove u trgovini ljudima jer je ograničena mogućnost kretanja, a preventivne mere koje su na snazi, vanredna situacija i slabljenje ekonomskih prilika, doveli su do pojačanog intenziteta vrbovanja potencijalne žrtve, navodi organizacija „IBSSA-Biroa za borbu protiv trgovine ljudima“. Broj dece koja prisilno rade na ulicama konstantno raste, prisutni su slučajevi i prinudnih brakova, kao i povećana radna eksploatacija“, ocenjuje se u saopštenju povodom 18. oktobra.

Kao poražavajući, navode se podaci da je u 2019. godini u Srbiji identifikovano 39 žrtava trgovine ljudima od kojih je 25 maloletno, dok su u prethodnim mesecima ove godine identifikovane 42 žrtve trgovine ljudima, od kojih je 16 maloletno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *