Višnja dobro rodila, ali otkupna cena loša

0

BOLJEVAC-Braća Mića i Bojan Stojanović iz Vrbovca kod Boljevca poslove u gradu napustili su pre jedne decenije i nove našli u fabrici pod vedrim nebom. Odlučili su da podignu voćnjake na oko pet hektara, a najveće površine, dva hektara, zasadili su višnjom.

Imamo dva voćnjaka i ove godine je dobar rod i kvalitet višnje. Od hiljadu sadnica očekujemo oko  šest tona višnje“, kaže Bojan Stojanović.

Najavljeno je da će se kilogram višnje prve klase otkupljivati po 50, a druge po 30 dinara. Međutim, i ove godine cene još uvek nisu definitivno utvrđene i ta neizvesnost pogoršava ionako lošu situaciju u voćarstvu.

Predamo višnje, a ne znamo cenu. Ulaganja su velika, od jesenjeg pa do poslednjeg prskanja potrošimo 150.000 dinara. Tu ne računam rad. Uz to i berači traže 20 dinara za kilogram. Nikako ne možemo da se uklopimo u najavljenu otkupnu cenu“, ogorčeno priča Stojanović.

Proizvođači višnje kažu da bi realna cena bila između 60 i 70 dinara, ali i da se zna unapred. U ovakvim okolnostima braća Stojanović iz Vrbovca ne samo da neće da povećavaju površine pod višnjama, već i postojeće planiraju da preoru.

„Ako bude ovako sigurno ćemo da stanemo, jer kad „stavimo“ sve na olovku predstoji nam samo tršenje“, revoltiran je Bojan.

S obzirom na probleme u prodaji višnje, braća Mića i Bojan Stojanović iz Vrbovca, kućni budžet upotpunjuju proizvodnjom šljiva, dunja i kajsija na oko tri hektara. Jednu količinu prodaju na pijaci, a ostalu prerade u rakiju. I kod ovih voćnih vrsta budućnost je neizvesna.

Ništa nije sigurno u našoj zemlji, da smo u drugoj državi ne bi znali šta sa tolikim parama“, dodao je na kraju Bojan Stojanović.

Stojanovići kao i ostali, samo traže stabilnu cenu i obezbeđen plasman, a to je najmanje što država može da im pomogne kako bi, ipak, ostali da žive i privređuju na selu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *