Vitezovi sveta okupljeni u manastiru Manasija

DESPOTOVAC – Manastir Manasija, nedaleko od Despotovca, okružen utvrđenjem koje je u srednjem veku osmišljeno i izgrađeno da brani manastirsko naselje, do četvrtka biće domaćin viteških borbi koje će oživeti atmosferu sa kraja četrnaestog i početka petnaestog veka. Povodom šest vekova manastira Manasija, a u cilju promocije srpske kulture i baštine, uz učešće brojnih umetnika i viteških trupa, između zidova tvrđave otvoren je prvi Međunarodni festival viteštva „Despot Stefan Lazarević“.

Festival je organizovan pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića, koji je manifestaciju i otvorio pozdravljajući goste porukom da srpski logos sa tog mesta već šest vekova odzvanja u svim svojim značenjima i da Srbi treba da se sabiraju, sakupljaju, sarađuju, razgovaraju, napreduju zajedno.

„Srbija je i dalje raskrsnica puteva, predmet interesa velikih sila, bori se da ostane i opstane, a danas državu vode ljudi kojima je despot Stefan Lazarević uzor, koji žele da kao metod i način koriste reč, a kao sredstvo pružaju ruku pomirenja. Srbija i dalje drži ispruženu ruku pomirenja i uzvraća rečima praštanja na svaki kamen, svaku pogrdu ili uvredu. Zato moramo u sebi da gradimo duhovna zdanja, manja ili veća, kako ko može. Moramo da prevazilazimo ono što je loše u nama i da iskreno prigrlimo svoje bližnje. Moramo da opraštamo, ali ne smemo da zaboravljamo“ – istakao je Tomislav Nikolić, predsednik Republike Srbije.

Otvaranju Međunarodnog festivala viteštva prisustvovali su i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik,  ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin, ministar odbrane Bratislav Gašić, predstavnici diplomatskog kora, Narodne Skupštine Srbije, kao i više od tri hiljade posetilaca. Tokom trodnevnog festivala biće organizovan viteški turnik u kome će snage odmeravati vitezovi 12 zemalja sveta. Srbiju će u borbama predstavljati Beli orlovi, koji su već prve večeri, uz ostale vitezove, prikazali izuzetne veštine. Posebnu pažnju privukli su specijalni gosti, monasi manastira Šaolin. Osim viteškog defilea, deo programa povodom otvaranja bili su i nastupi plesnih grupa, i igrokaz u kome su učestvovali Milorad Mandić Manda, Ana Mandić i Boris Pingović.

Prve večeri trodnevnog festivala predsedniku Republike Srbije, Tomislavu Nikoliću, uručen je Srpski mač.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x3360s9″ allowfullscreen ]
Vitezovi sveta okupljeni u manastiru Manasija… by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *