BOR – Zbog visoke temperature, poslednjih dana u Domu zdravlja u Boru blago je povećan broj građana koji traže pomoć lekara. Najčešće su to hronični bolesnici i starije osobe, astmatičari i oboleli sa srčanim tegobama. Povišen i nizak krvni pritisak, bolovi u grudima, glavobolja su najčešći simptomi na koje se, ovih dana žale Borani, a ima i građana koji su kolabirali zbog toplotnog udara.

U prethodna tri dana u Službi hitne pomoći borskog Doma zdravlja u ambulanti je zbrinuto više od 130 pacijenata, a zabeleženo je blizu 50 intervencija na terenu. U Dečijem dispanzeru, ovih dana, u proseku se zbrine oko 50-oro dece sa zdravstvenim tegobama, a lekari obave i 20-tak prevetivnih pregleda, koji se zbog aktuelne epidemiološke situacije zakazaju.

Savet je i zdravim, a posebno osobama sa hroničnim zdravstvenim tegobama da izbegavaju boravak na otvorenom od 10 do 18 sati. Kada su napolju da se adekvatno oblače i redovno konzumiraju tečnost“ istakla je dr Nataša Pelić zamenik načelnika Dečijeg dispanzera Dom zdravlja Bor

U anketi TV Bor posvećenoj uticaju visoke temperature na zdravlje  Borani su uglavnom negodovali na visoku temperaturu, istakli da obaveze gledaju da završe ranije ako je to moguće, a da kući već nalaze način da se nekako rashlade.

Bilo kako bilo, svakako bi trebalo izbegavati duže izlaganje suncu, posebno u najtoplijem delu dana, bilo da ste zdravi ili imate neku tegobu, jer prognostičari i narednih dana najavljuju tropske dane.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.