Vrelo Mlave – Maldivi Homolja

ŽAGUBICA – Tirkizno plavu boje vode osim u dalekim egzotičnim destinacijama možete doživeti i u istočnoj Srbiji, preciznije na području Homolja. Naime, Vrelo Mlave je turistička atrakcija ovog dela Srbije gde je voda gotovo tokom cele godine u nijansama zelene i plave boje.  Nalazi se u samoj Žagubici, ispod severnih obronaka planine Beljanice, na nadmorskoj visini od 314 metara i predstavlja malo jezero odakle izvire reka Mlava. Reč je o prirodnom amifiteatru, koji se u pravcu zapada otvara u kratku dolinu kojom otiče voda. U vrelu je izmerena i  najveća dubina izvorišta u Evropi koja premašuje neverovatnih 80 metara.

Mlava izbija iz dubine Homoljskih planina, a u njoj se praćakaju pastrmke koje su i glavni specijalitet ovdašnjih restorana. Kada su pastrmke u prirodnom staništu to znači da je voda čista, a stanište još uvek ne zagađeno.

Za vrelo Mlave se vezuju mnoge legende. Najpoznatija je o popu Martinu koji je oteo tovar blaga od Turaka. Kada su ga Osmanlije sustigle i opkolile upravo je ovde u jezero bacio cela kola zlata. Kažu da upravo od tada potiče ova neobična boja vode. Međutim,a jedna od priča vezuje se za vreme Drugog svetskog rata.

Motel Vrelo na obodu Vrela reke Mlave poseduje 36 soba za smeštaj blizu 90 turista. Osim smeštaja gostima je ovde na raspolaganju i restoran sa specijalitetima ovog kraja, među kojima je pastrmka poseban delikates koji se toplo preporučuje putniku namerniku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *