Vremenski uslovi pogoduju razvoju aflatoksina

0

Tokom letnjih meseci režim ishrane domaćih životinja neophodno je prilagoditi postojećim uslovima. Ova godina specifična je po visokoj temperaturi, ali i vlažnosti vazduha. Ovakva kombinacija doprinosi razvoju gljivica u hrani, koje su jako opasne za životinje, ali i ljude.

 BOR- Visoka temperatura i velika vlažanost vazduha doprinose razvoju gljivica koje ostavljaju otrove u hrani za domaće životinje. Aflatoksini, koje proizvode gljivice su jako opasni za domaće životinje, jer veoma često dovode do pobačaja.

„Na terenu zadnjih dana imamo učestalije pobačaje pogotovo kod goveda i ovaca i koza, a i kod svinja se primećuju takvi problemi, jer  i u žitaricama ima više aflatoksina. Postoji moigućnost da se to spreči  ili umanji dodavanjem premiksa u hrani za životinje koji vezuje za sebe te otrove i sprečava da oni nanesu štetu. Tu pre svega misklim na prirodni mineral Zeolit i ima ga u raznim oblicima“, istakao je Branislav Ivanić, direktor Veterinarske stanice u Boru.

Osim što toksini utiču negativno na životinje  njihovo dejstvo se, kroz proizvode animalnog porekla, može odraziti i na zdravlje ljudi.

Aflatoksin se može naći u mesu, mleku, jajima i može da ošteti unutrašnje organe kod ljudi“, dodao je Branislav Ivanić.

Aflatoksini se ne mogu videti golim okom i  jako ih je teško prepoznati. Utvrđuju se samo hemijskim analizama koje mogu da odrede nivo koncentracije otrova u hrani za životinje. Zato je najvažnije preventivno delovati dodavanjem  premiksa  koji neutrališe otrove.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *