Za ekološke projekte u Srbiji u ovoj godini planirano 5,36 milijardi dinara.

SRBIJA, BOR – Nacionalni budžet za zaštitu životne sredine za 2015. godinu iznosi 5,09 milijardi dinara, a uključujući sredstva donacija i IPA fondova, on iznosi 5,36 milijardi dinara. Budžet celog Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine za ovu godinu je 41,3 milijarde dinara. Za ekološke projekte i programe u borskoj opštini u prethodnoj godini bilo je predviđeno oko 180 miliona dinara. Iz lokalne kase finansirana je kontrola kvaliteta vazduha i vode iz javnih česama i iz seoskih vodovoda. Značajna sredstva izdvojena su za zamenu stolarije i postavljanje termo izolacije u seoskim osnovnim školama na području opštine, a u cilju povećanja energetske efikasnosti.  Subvencionisana je i izrada elaborata o rezervama podzemnih voda i o zonama sanitarne zaštite izvorišta pijaće vode koji su u ingerenciji JKP „Vodovod“ u Boru.
Inače, za resorno Ministarstvo je u ovoj godini najznačajnije iznalaženje novog načina finansiranja sistema upravljanja otpadom i zaštite životne sredine. Ovu oblast obuhvataju zakoni o zaštiti životne sredine, o zaštiti prirode i o upravljanju otpadom. Najavljena je i reviziju dozvola za upravljanje otpadom u skladu sa izmenama Zakona o upravljanju otpadom. Očekivanja su da će se revizija obaviti  sredinom ove godine.  Od 2010. godine do danas izdato je 1.700 dozvola za upravljanje otpadom, od čega je petina izdata operaterima koji imaju uspostavljen sistem za sakupljanje, transport i privremeno skladištenje, tretman i reciklažu.
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije osnovalo je i Savet za ekologiju.  Oblasti kojima će se ovo savetodavno telo baviti biće sistemi zaštite i unapređenje stanja vazduha, voda, zemljišta u Srbiji.
Razmatraće se, pored ostalog, i uticaj klimatskih promena na životnu sredinu, zaštita ozonskog omotača, zelena ekonomije, upravljanje otpadom, zaštita prirode, održivo korišćenje prirodnih resursa, kao i procene uticaja i strateške procene uticaja na životnu sredinu.
Savet će razmatrati i upravljanje hemikalijama i biocidnim proizvodima, ali i sprovođenje međunarodnih konvencija i direktiva, kao i unapređenje međunarodne saradnje i razvoj nacionalnih i međunarodnih projekata iz oblasti ekologije.
Članovi Saveta su predstavnici Srpske akademije nauka i umetnosti, profesori Beogradskog univerziteta, Zavoda za zaštitu prirode, Grada Beograda, ali i predstavnici privrednih komora koji su angažovani na terenu u oblasti zaštite životne sredine. Oni će davati sugestije, primedbe i predloge na predložene mere i aktivnosti i olakšati EU integracije u oblasti ekologije.
[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2f4x9d“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.