Za sufinansiranje poljoprivrede u Boru predviđeno 45 miliona dinara

BOR – Grad Bor je ove godine iz lokalnog budžeta izdvojio 45 miliona dinara za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje, što je 60 odsto više u odnosu na prošlu godinu kada je izdvojeno 25 miliona dinara.

Najviše sredstava obezbeđeno je za pomoć razvoju etno i seoskog turizma pet miliona dinara, zatim za subvencionisanje kupovine priplodnih junica tri miliona dinara, koliko je predviđeno i za nabavku novih mašina za primarnu obradu zemljišta i za nabavku sadnog materijala iz oblasti voćarstva i vinogradarstva. Među nove mere spadaju subvencije za postavljanje plastenika i nabavku mašina za navodnjavanje useva. Predviđena su i namenska sredstva za kupovinu protivgradnih raketa i za učestvovanje i održavanje sajmova, kao i za organizovanje obuke poljoprivrednih proizvođača.

Većina predviđenih mera subvencioniše se da 60 odsto, dok ostatak obezbeđuje podnosilac zahteva. Za veštačko osemenjavanje goveda i svinja za koje je ukupno predviđeno pet i po miliona dinara predviđene su subvencije od stotinu procenata.

Prema rečima predstavnika lokalne samouprave, prošle godine je utrošen sav novac predviđen za subvencije pre svega zato što su poštovane potrebe poljoprivrednih proizvođača i što je pre raspisivanja konkursa ustanovljeno koje su najznačajnije oblasti za koje su potrebne subvencije, a takva procedura ponovljena je i ove godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *