Zabrana rada nedeljom – za ili protiv?!

BOR – Ukidanje rada nedeljom do sada je primenjeno jedino u Crnoj Gori, dok se u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj razmatra ta ideja, ali postoji inicijativa. Skandinavske zemlje otišle su nekoliko koraka napred, pa se kod njih promoviše skraćenje radne sedmice na četiri dana uz šestočasovno radno vreme, a Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u Srbiji odlučilo je da formira Radnu grupu čiji je zadatak da sagleda sve aspekte moguće zabrane rada nedeljom za trgovinske objekte u zemlji. Borani su u anketi TV Bor mahom podržali ukidanje radnog vremena.

Treba i tim ženama koje rade u trgovini bar jedan slobodan dan, trgovcima je sve ukinuto, a rade i do deset – jedanaest sati uveče, prekovremeno ostaju na poslu, strašno. Pa bar da nedeljom odmore„, kaže jedan od anketiranih Borana.

Ideja o zabrani rada nedeljom potekla je od sindikata i poverenice za zaštitu ravnopravnosti, a analiza koju će uraditi radna grupa u državama Evropske unije koje su se odlučile za taj potez obuhvatiće mišljenje trgovaca, dobavljača, potrošača i radnika u trgovini, jer će na taj način odluka biti najrelevantnija.

Dok potrošači, odnosno građani, uglavnom podržavaju ukidanje rada nedeljom, trgovci strahuju zbog pada prometa koji bi mogao da bude jedna od posledica, kao i smanjenja zarada ili otpuštanja radnika u maloprodajnim objektima. S druge strane, u nekoj meri bi se javilo i nezadovoljstvo potrošača koji su navikli da najčešće pazare vikendom.

Dakle, mišljenja su podeljena, ali u svakom slučaju treba imati u vidu i podatak da u Srbiji u sektoru trgovine radi oko 200 hiljada radnika, od čega je 70 odsto žena koje su i supruge i majke, pa bi bar jedan dan u sedmici veoma značio njima i njihovoj porodici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *