Zabranjena gradnja mini hidroelektrana, počinje projekat vetroparka

BOR – Odbornici Skupštine grada Bora usvojili su na jučerašnjoj sednici set odluka o izradi dopuna Prostornog plana Bora i Plana detaljne regulacije područja vetroelektrane na Crnom Vrhu i teretne obilaznice oko Bora.

Prema rečima gradonačelnika Bora Aleksandra Milikića, u toku izrade izmena i dopuna Prostornog plana biće zabranjena izgradnja mini hidroelektrana na teritoriji grada Bora. Građevinske dozvole za ovu namenu nisu izdavane, a mogućnost izgradnje će izmenama biti potpuno onemogućene. Predstavnici opozicije su pozdravili ovu odluku iako je prema njihovim rečima došla sa zakašnjenjem, s obzirom na to da je u graničnom području Zlota i Sumrakovce već počela izgradnja jedne mini elektrane. Meštani ovih sela, kako se čulo na sednici, su rešeni da ne dozvole da se ona izgradi i promeni tok Zlotske reke.

Druga dva plana predviđaju izgradnju teretne obilaznice oko Bora, koja bi povezivala nekadašnju pekaru u Novom gradskom centru sa postojećom obilaznicom u dužini od 2 i po kilometra, čime bi se teretni saobraćaj izmestio iz grada i izgradnju vetroelektrane na Crnom Vrhu u koji bi investitori prema preliminarnoj studiji, trebalo da ulože oko stotinu miliona evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *