Zajedničkim snagama do punog tora

BOR, BRESTOVAC – Uz postojeće obaveze, porodica Poporanović iz Brestovca ovčarstvom se bavi nekoliko godina. Nakon što su odlučili da prestanu uzgoj krupne stoke, za početak su kupili samo dve ovce.

Počeli smo uzgoj kada smo u zamenu za seno dobili od komšije dve ovce. Malo po malo, odvajli smo ženke, i sada ih imamo više od dvadeset. Možda ćemo i dalje da povećavamo broj“, kaže Slobodanka Poporanović.

Čuvanje ovaca zahteva veliko angažovanje. Slobodanki pomažu suprug i zet, a najviše ćerka. Iako je Milana završila fakultet pre nekoliko godina, još uvek nema stalni posao, tako da joj ovčarstvo pruža nekakvu sigurnost.

Bila je situacija kada smo ostali bez posla suprug i ja. Tada nam je ovčarstvo bilo spas“, kaže Slobodankina ćerka Milana.

Na osnovu iskustava, smatra Milana, od ovačarstva teško može da se živi.

Težak je ovo posao i ne donosi veliku zaradu. Može, eto, da se ostvari dodatni prihod i da bude zamena za moju platu pošto sam ostala ponovo bez posle“, dodala je Milana.

Retki su mladi obrazovani ljudi koji, poput Milane, životne planove vezuju za selo. I ako pronađe stalni posao, njena želja je da ostane verna selu i uz pomoć roditelja nastavi uzgoj ovaca.

Svakako bi ostala ovde, ne bih napustila domaćinstvo i nastavila bih da se bavim ovčarstvom“, sa optimizmom gleda u budućnost Milana.

Milana Poporanović iz Brestovca je primer mlade žene koja ima jasne životne ciljeve. I dok mladi i dalje hrle u grad, a sve više u inostranstvo, ovaj mladi pračni par perspektivu vidi na brestovačkim pašnjacima, uz gajenje ovaca, ali i stalno zaposlenje. To je, naravno, moguće kada je porodica, poput ove iz Brestovca, vredna i složna.

 

Zajedničkim snagama do punog tora, 21. januar 2018. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *