Zakon o prometu nekretnina donosi sigurnost građanima

BOR – Novim Zakonom o prometu nekretnina biće uvedeno više reda na tržištu, a građanima koji kupuju ili prodaju stanove i kuće  preko agencija obezbeđena  veća sigurnost. Tako će u slučaju štete koja je nastala greškom agencije građani preko osiguravajućih kuća moći da naplate do 15.000 eura, a ukoliko dođe do propusta kazne za agencije su do 500.000 dinara.

„Osim toga ni jedna nepokretnost koja se prodaje preko agencije ne sme da se  ponudi ako nije proverena u smislu da je moguće valjano zakonski je preneti na kupca. Mora da bude uknjižena i mora da postoji pravni sled vlasništva, kako nalaže Zakon“ – rekao je vlasnik Agencije Fontana Zoran Janković.

Novi Zakon o prometu nepokretnosti donosi novine i u organizacionom delu, a jedna od njih je odgovarajuće obrazovanje broj zaposlenih  u agencijama.

Primenom novog Zakona sprečavaju se malverzacije zbog kojih mnogi kupci godinama ne mogu da uđu u stanove , iako su uredno izmirili sve obaveze.

„Evidentirano je 10.000 unesrećenih građana koji su kupovali nepokretnosti u zadnjih 10 godina i ne mogu da uđu u posed, iako su platili. Ili ne mogu da se uknjiže ili nekoliko građana polažu pravo na jednu nekretninu“ – dodao je Janković.

U Srbiji, pa i u samom Boru veliki broj agencija  je zatvoren,  jer ne ispunjava  zakonske propise.  Od nekoliko hiljada  registrovanih ostalo je samo 1.200, od toga polovina je u velikim gradovima , a samo oko 500 agencija  u 180 opština .

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2z0ro9″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.