Zamena podstanica za grejanje u Boru novim automatskim sistemom

0

U cilju smanjenja gubitaka na mreži i kontrole sistema, u Boru je u toku zamena cevi na delu vrelovoda i zamena podstanica novim sa automatskim regulisanjem. Sredstva za ovu namenu obezbeđena su iz kredita KFV razvojne banke.

BOR – U okviru projekta koji se realizuje iz kredita KFV banke, u Boru je u toku zamena toplotnih podstanica za predstojeću grejnu sezonu. Planirano je da do sredine septembra budu zamenjene ukupno 53 podstanice, a do sada je urađeno njih 15. Na ovaj način, uz 80 koje su završene u prethodnom periodu, nove automatske podstanice biće urađene na dve trećine mreže u gradu.

„Za naredni period nam ostaje još da uradimo 30 podstanica i time će ceo sistem biti automatizovan sa novim podstanicama. Cilj je da zanovimo i ovaj deo toplovodnog sistema i da razmena toplote ka stanovima građana bude što bolja i kvalitetnija. Istovremeno, Toplana je iz svojih sredstava servisirala i sve kalorimetre u podstanicama, tako da ćemo ove godine imati potpuno jasnu sliku koliko energije ide prema potrošačima. To, između ostalog, znači da će se toplota prema stanovima isporučivati u zavisnosti od spoljne temperature. Koliko bude bilo potrebno toplotne energije za zagrevanje stanova, toliko će biti isporučeno. Imali smo slučajeve da iz Toplane do podstanica ide dovoljno toplotne energije, a da problem bude deo od podstanice prema građanima. Sa novom opremom rešili smo taj deo problema. Glavni cilj je da svi stanovi u gradu  imaju kvalitetno grejanje i na ovaj način ćemo regulisati i udaljenije delove grada i ručno regulisanje odlazi u istoriju“, kaže Igor Janković, v.d. direktora JKP „Toplana“ Bor.

U gradu je u okviru ovog projekta u toku i zamena dela vrelovodnih cevi. Privode se kraju radovi na tri trase, u Ulici „Nikole Pašića“, u okolini Bolnice i u Novom gradskom centru, a nakon toga cevi će biti zamenjene na još dve deonice koje su predviđene za ovu godinu.

Za izmirenje prve rate KFV kredita iz budžeta grada Bora je kao namenska subvencija ove godine izdvojeno 40 miliona dinara, a isti iznos borska Toplana biće u obavezi da izmiruje dva puta godišnje narednih 10 godina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *