Zaštita arheoloških lokaliteta u rukama države

0

SRBIJA – Ilegalna iskopavanja i preprodaja arheoloških predmeta predstavljaju ozbiljan problem i u Srbiji gde su u potrazi za starinama i drugim blagom mnoga nalazišta uništena. Šteta koju nelegalni kopači blaga ili vandali učine mnogo je veća od zarade, koje često i nema jer na lokalitetu ne pronađu ništa. Vandali su početkom avgusta i na lokalitetu „Vrelo Šarkamen“, u carskoj palati rimskog imperatora Maksimina Dae kod Negotina, oštetili iskopane objekte. Na meti vandala bili su gotovo svi arheološki lokaliteti u Srbiji, koji prema rečima stručnjaka moraju biti na adekvatan način zaštićeni.

„To naravno mora država da uradi. Država mora da shvati i da ono što se nalazi ispod zemlje vidi kao banku. Ako to zaista posmatra kao banku u koju neko svakodnevno zavlači ruku i bez zakonskih sankcija iznosi iz nje šta god poželi onda smo u velikom problemu. Na državi je da pronađe način da tu banku, svo to kulturno i istorijsko bogatstvo zaštiti i sačuva. U Šarkamenu je konkretno rešenje više zaposlenih ljudi, bolje obezbeđenje lokaliteta. To je ideja samo jer mi drugo rešenje nemamo. Novca jedva imamo i za timove stručnjaka, pa ne čudi što lokaliteti ostaju nezaštićeni, a tako su na meti vandala. Veoma je važno da svi rade svoj posao, pa i oni koji su nadležni za sankcionisanje ovakvih dela, to bi trebalo da bar delimično reši problem“ – istakao je Gordan Janjić, arheolog i muzejski savetnik u Muzeju Krajine u Negotinu.

Prema rečima arheologa, oni koji danas pretražuju ovakva mesta u potrazi za blagom u cilju zarade, dobro su organizovani i neretko imaju opremu za iskopavanje savremeniju nego što je imaju sami arheolozi. Nelegalni kopači osim što parcelišu prostor za sopstvene potrebe, koriste savremenu mehanizaciju, specijalne traktore i plugove kojima prekopavaju teren, detektore za metal, a dešavalo se i da miniraju prostor. Predmeti koje pronađu nekada su veoma vredni, ali je često ta vrednost veoma mala u odnosu na štetu koju tom prilikom nanesu nepokretnim ostacima grada, grobnice, kupatila, pozorišta ili palate. Na ovaj način vandali čine krivično delo uništavanja kulturnog dobra Republike Srbije od velikog značaja, pa je država prva karika i nizu koja mora da reaguje i zaštiti arheološko blago na ovim prostorima.

[iframe width=“854″ height=“480″ src=“https://www.youtube.com/embed/Rku3mZCc6j4″ frameborder=“0″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *