MAJDANPEK – Čuveni Žrtvenik  sa  arheološkog lokaliteta Rudna glava u okolini Majdanpeka, kao i drugo oruđe,oružje, i druge predmete  vezane za početak rudarenja na prostorimna istočne Srbije      posetioci mogu da vide u galeriji Muzeja u Majdanpeku . Izložba je koncipirana u dva dela, na praistorijski i antički period.Antički period predstavlja oruđe.
Borivoje Krčmarević kustos Prirodnjačke zbirke Muzeja u Majdanpeku na otvaranju izložbe je rekao: „Radi se o alatima koje su koristili vinčanski rudariu na arheološkom lokalitetu rudna glava, gde je sačuvan rudnik  bakra iz mlađeg enolita, star oko 7 000 godina.o važnosti tohg lokaliteta govori činjenica da je proglašen za nepokretno kulturno dobro od izuzettnog značaja .nažalost država u praksi nije pokazala da misli dovoljno na ovaj lokalitet,jer od kada su završena istraživanja 1989. Godine na ovom lokalitetu ništa konkretno nije urađeno da se zaštiti od propadanja i danas se nalazi u izuzetno lošem stanju. Cilj ove izložbe i jeste da se alarmira javnost i sve institucije da se što pre preduzmu neke aktivnostoi kako bi se sačuvao lokalitet od daljeg propadanja“.
 Muzej u majdanpeku u saradnji sa lokalnom samoupravom  već je pokrenuo inicijativu da se u saradnji sa republičkim Zavodom za zaštitu spomenika  uradi konzervacije i zaštite lokaliteta,pa se očekuje da će  uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja uskoro biti stvoreni uslovi da se čuveni lokalitet Rudana glava adekvatno zaštiti i sačuva.
[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2uql89″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.