Završen 29. Pozorišni festival Dani Zorana Radmilovića

ZAJEČAR – Žiri 29. Festivala „Dani Zorana Radmilovića“ u sastavu: dr Miroslav Radonjić, predsednik, Enver Petrovci, član i dr Duško Ljuština, član, većinom glasova doneo je odluku da Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na Festivalu dodeli Borisu Isakoviću za ulogu Gospodina R. u predstavi „Zašto je poludeo gospodin R?“, po tekstu Rajnera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera, u režiji Boba Jelčića i produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Beograd.

Primajući nagradu, statuetu Zorana Radmilovića  od zamenice gradonačelnika Zaječara  Marine Milić, Boris Isaković je istakao : “Hvala vam svima. Nadam se da je i po Zoranovoj volji.”

Žiri u istom sastavu doneo je jednoglasnu odluku da Nagradu za vizuelni identitet dodeli predstavi „Ružni, prljavi, zli“ Beogradskog dramskog pozorišta, a  ova nagrada biće naknadno uručena.

Nagradu publike, prosečnom ocenom 9,24 dobila je predstava „1789.“ Narodnog pozorišta Niš, autora i reditelja Hadija Kurića. Zahvaljujući na nagradi prvak drame niškog pozorišta  i glumac u predstavi Aleksandar Marinković je rekao:

“Volim ovaj grad, volim ovu publiku i privilegija je od nje dobiti ovakvu nagradu. Hvala, Nišlije vas pozdravljaju.”

Stručni žiri 3. Festivala malih pozorišnih formi, u sastavu: Ivan Bekjarev, predsednik, Nenad Novaković, član i Spasoje Ž. Milovanović, član doneo je odluku da Nagradu za najbolju predstavu dodeli monodrami  „Dr Feler“  u izvođenju Dragana Bože Marjanovića. Ova predstava najbolja je i po izboru publike. Primajući nagradu Marjanović je rekao:

“Hvala vama, divnoj publici, hvala stručnom žiriju i hvala zaista divnim domaćinima. Želim da im  čestitam na još jednom festivalu i da im poželim još mnogo festivala.”

 Žiri u istom sastavu doneo je i odluku da Specijalnu nagradu dodeli Eciji Ojdanić za ulogu Vlajne u predstavi „Vla-vla-Vlajland cabaret“  autora i reditelja Ivana Lela Lema.

Ocenjujući 29.Festival “Dani Zorana Radmilovića” direktor  zaječarskog pozorišta Vladimir Đuričić kaže da je od velikog značaja za Zaječar i naše pozorište, ali i za kulturu Srbije uopšte što je festival uopšte održan i to u redovnom terminu.

“Ono što jedino baca malu senku na Festival , to je što nam je Banjaluka dva dana pre termina otkazala divnu predstavu „Zločin i kazna“, pa smo morali navrat nanos da je menjam o sa Bijeljinom, što je uticalo na kvalitet predstava na Festivalu, ali eto, snašli smo se, pa je i taj problem nekako rešen. Osim toga što nam je Štab za vanredne situacije grada Zaječara dozvolio do 150 mesta, ostalo je bilo redovno. Zbog tako malog broja mesta uveli smo i dodatni prateći program, tako da smo imali Festival malih pozorišnih formi sa 5 predstava, izložbe slika, promocije knjiga i ono što smo obećali, počeli smo da ispunjavamo. Milan Caci Mihailović je završio knjigu koju smo obećali–„ Uspomenar 4 – Čarobnjak Radmilović“, koja je promovisana na Festivalu i imaće uskoro  svoju beogradsku promociju. Film o Zoranu se radi kao i predstava. Pozorište živi punim plućima, što je čudno u ovoj situaciji.”

U čast nagrađenih na 29.Festivalu „Dani Zorana Radmilovića“, nakon dodela nagrada, izvedena je premijera predstave “Kazabalkan” koju je po motivima teksta Gorana Stefanovskog dramaturški obradio i režirao Irfan Mensur.

Predsednik žirija Festivala dr Miroslav Radonjić  je istakao da je večerašnja predstava odlična, da je pozorišni ansambl jako napredovao, da su svi glumci bili odlični i da je jako teško bilo odrediti kome dodeliti  “Zoranov brk” za najboljeg glumca večeri . Nagrada je pripala Vujadinu Miloševiću za ulogu Gavre, koji je istakao da je veliko priznanje dobiti  „Zoranov brk“.

“Meni je ovo prvi „Zoranov brk“ za 11 godina, koliko sam u teatru ovde i verovatno u isto toliko  predstava sam igrao na Zoranovim danima. Pomešana su mi osećanja iz nekih ličnih i privatnih, emotivnoh razloga, ali sam jako srećan što sam dobio ovo veliko priznanje. Ja bih se zahvalio gospodinu Irfanu jer mi godinama unazad ostvarujemo jako lepu saradnju i Irfan je jedan od retkih ljudi sa kojima se „kopčamo na prvu“. Ovu predstavu smo  uradili 10 dana pre roka, iako su rokovi bili kratki.”

Zatvarajući festival, predsednik žirija  Dr Miroslav Radonjić je naglasio da smo svi bili privilegovani da u predhodnih 9 dana uživamo u ovoj plemenitoj umetnosti.

“Nigde u Evropi, pa ni u svetu nema ovakvih festivala, a ovde smo gledali 15 predstava i čitav niz pratećeg programa I time smo pokazali da uživanje u vrhunskim umetničkim vrednostima  nasušna potreba koja čini život dostojan čoveka. Ubedjen sam da čemo iduće godine , kada ovaj festival bude slavio 30 godina,svi zajedno skinuti ove maske I da ćemo gledati jedni  drugima osmehe na licu, a da će ova sala biti prepuna. Iskreno čestitam Vladimiru Đuričiću I celom njegovom timu, svima zaposlenima u ovom pozorištu, gradu Zaječaru i svim nadležnim institucijama koje su omogućile da 9 dana ovde uživamo.”

Uz sve mere prevencije od zaraze kovidom 19, u Zaječaru je u protekli 9 dana izvedeno 15 predstava, okrugli sto i dve promocije knjiga. Želja organizatora je da se naredni, jubilarni 30. festival  održi bez maski i u normalnim okolnostima.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *