Završen moratorijum na rate kredita

SRBIJA – Posle tri meseca zastoja u otplati kredita, danas ističe moratorijum i banke nastavljaju redovnu naplatu mesečnih rata. Svi oni koji su stopirali svoje zajmove, od jula mogu očekivati da im banka ponovo „skida“ sa računa mesečno zaduženje, i to istog datuma kao i pre moratorijuma. Iznos je uvećan, za kamatu koja je obračunata u protekla tri meseca, a zatim raspoređena na broj preostalih rata.

Klijenti banaka koji su u martu prihvatili ponudu za tromesečni moratorijum imaju tri mogućnosti kada je reč o nastavku otplate kredita. Prva opcija je da, nakon prestanka zastoja u otplati kredita klijent nastavlja redovno da izmiruje svoje obaveze, prema predviđenom planu, s tim što se period otplate produžava za tri meseca, dok se kamata obračunata tokom zastoja pripisuje dugu i ravnomerno raspoređuje na broj preostalih rata. Prema drugoj opciji, klijenti imaju dovoljno sredstava za sve tri „preskočene“ rate, mogu da uplate za 90 dana koliko duguju. Nakon toga nastavljaju da plaćaju potpuno istu ratu kao što je bila pre uvođenja moratorijuma, a isti im ostaje i rok otplate.

Treća varijanta koja je prisutna kod banaka je da ako neko nema dovoljno novca za glavnicu, rok otplate mu se produžava za 90 dana, ali može ako želi da plati samo kamatu koja je obračunata u periodu od ova tri meseca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *