Završen nagradni dečiji literarno likovni konkurs Zavoda za Javno zdravlje

ZAJEČAR –  “Prema Timoku ispod kuće, tamo gde u stvarnost dođe i mašta, zeleni se, raste, buja kukuruz, pasulj i moja bašta”

Ovo je stih iz jednog od nagrađenih radova na ovogodišnjem nagradnom konkursu  Zavoda za javno zdravlje u Zaječaru  čija je završnica  izgledala drugačije nego prethodnih godina zbog epidemije korona virusa. Razlika je, prema rečima Nenada Đorđevića iz savetovališta za zdravu ishranu Zavoda, pre svega u tome što osim nagrađenih likovnih i literarnih radova nema onih zbog kojih ovaj konkurs i postoji.

“Vi ste svedoci svake godine da je ova sala prepuna naših drugara, predškolaca i školaraca. Ove godine nije tako, nažalost i veoma nam fali, ali ove godine na našu temu “Da gajimo i pravilno se hranimo” je pristigao ogroman broj likovnih i literarnih radova iz, moramo da se pohvalimo, 31 škole i predškolske ustanove iz regiona tako da je naš tim Odseka za promociju zdravlja imao veoma težak zadatak i dodelili smo najboljima neke nagrade čije radove možete da vidite.”

Formiranje pravilnih navika u ishrani važno od najranijeg uzrasta, ali i svest o tome da hrana nije svima dostupna, tako da je ovaj konkurs imao višestruke ciljeve.

“Naš cilj je da se propagiraju zdrave navike u ishrani jer se najzdravije navike u ishrani ustvari i stiču u najranijem detinjstvu. Tema ovogodišnjeg meseca oktobra pravilne ishrane je “Gaji, hrani, podržavaj –  svi zajedno, naše akcije su naša budućnost”. Akcenat je na 690 miliona gladnih širom sveta, a prognozira se da će zbog pandemije kovida 19 taj broj porasti za još 80 do 130 miliona.”

Dve specijalne nagrade dobili su pripremci i prvaci osnovne škole” Jeremija Ilić Jegor” iz Rgotine, a prve tri nagrade u predškolskom uzrastu dodeljene su predškolcima vrtića “Plamenak” iz Grljana, “Zdravac” iz Zaječara I Naša radost iz Boljevca.

U kategoriji od prvog do četvrtog razreda najbolji likovni rad naslikao je Mateja Antić iz Knjaževca, dok je od petog do osmog razreda najbolji likovni rad imala Anđela Stojanović iz Zaječara.

Prvo mesto za literarni rad od prvog do četvrtog razreda osvojila je Mara Stanišić učenica osnovne škole Dubrava iz Knjaževca, dok je u kategoriji od petog do osmog razreda prva nagrada na literarnom konkursu otišla Sofiji Čuperkić iz Podvrške.

Nagrađenim učesnicima konkursa “Gajimo i zdravo se hranimo“ nagrade će biti naknadno uručene, a da Zavod za javno zdravlje u Zaječaru zaista brine o zdravoj ishrani, pokazuje i podatak da je njihovo Savetovalište za zdravu ishranu jedno od najboljih u zemlji i da se broj korisnika iz godine u godinu povećava.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *