Završen remont Topionice i Sumporne

BOR – Redovni godišnji remont postrojenja u Topionici i Fabrici sumporne kiseline je završen i proizvodnja u ova dva pogona Rudarsko topioničarskog basena Bor uspešno je startovala. U Fabrici sumporne kiseline najvažniji je bio remont glavne duvaljke za vuču topioničkih gasova koji su obavili radnici RTB-a uz pomoć instruktora kompanije Simens.

Duvaljka na sat izvuče i prebaci 155.000 kubika sumpor dioksida, koji se prerađuje u sumpornu kiselinu. Do pre tri godine dve trećine otrovnog gasa odlazilo je u vazduh, a samo 50.000 je prerađivano u sumpornu kiselinu. Sada se svih 155.000 kubika prevodi u sumpornu kiselinu i iz nje se u Prahovu dobija veštačko đubrivo koje Srbija više ne uvozi, već je kiselina proizvod Rudarsko topioničarskog basena Bor“, rekao je generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski.

Osim duvaljke remontovani su i svi prateći delovi postrojenja u Fabrici sumporne kiseline i Topionici.

Remontovani su krovni deo fleš peći, svi cevovodi koji su vremenom oštećeni, prilazni i odlazni putevi na samom postrojenju i pregledane sve elektroinstalacije. Na taj nači postrojenje je spremno da bez zastoja, sa vremenskim iskorišćenjem od 98 odsto, ostvaruje planiranu proizvodnju u narednoj godini“, dodao je Spaskovski.

Remont postrojenja u Topionici i Fabrici sumporne kiseline, koji je počeo 30.oktobra, trajao je, umesto planiranih osam, šest dana.

Završen remont Topionice i Sumporne, 5. novembar 2017 (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *