Završeni konkursi za samozapošljavanje

BOR – U okviru mera aktivne politike zapošljavanja, u Boru su u aprilu objavljeni pozivi za poslodavce, buduće preduzetnike i obavljanje stručne prakse. Za ove mere pomoći države i ranije je bilo velikog interesovanja, ali se ove godine u najkraćem roku javio najveći broj zainteresovanih.

Javni poziv za meru koja je namenjena poslodavcima, zapošljavanje lica na novootvorenim radnim mestima iz kategorije teže zapošljivih lica,  otvoren je od 2.aprila. Prošle nedelje smo doneli odluku, tako da će 45 poslodavaca u narednih mesec dana zaposliti 55 lica, kolika je i bila kvota Filijale Bor za ovu meru. Takođe, kada je u pitanju zapošljavanje osoba sa invaliditetom, doneta je odluka za pet poslodavaca koji će zaposliti pet lica iz ove kategorije. Pošto je kvota ispunjena, a konkurs je otvoren do kraja maja, mogu da se jave i ostali zainteresovani, pa ako budu odobrena dodatna sredstva koja ću tražiti od republike, mi ćemo ih dodeliti poslodavcima. Inače, na nivou borske Filijale, najviše poslodavaca javilo se iz Kladova, njih 28 za 34 radna mesta. Oni su dobili 220 hiljada dinara po zaposlenom. Završen je i javni poziv za meru samozapošljavanja. Do sada se prijavilo više od stotinu zainteresovanih, kvota je 42 lica, pa će i za ovu meru Filijala Bor tražiti dodatna republička sredstva. Sredstvima iz gradskog budžeta, u Boru su četiri lica već počela sopstveni posao. Grad Bor je ove godine izdvojio dva miliona dinara, a očekuje se da i republička sredstva budu u tom iznosu, tako da se može izaći u susret svim Boranima zainteresovanim za samozapošljavanje“, kaže Lidija Načić direktor borske Filijale NSZ.

Ovih dana završen je i konkurs za javne radove, a odluka će biti doneta do kraja nedelje. Za ovu meru je kvota jako mala u odnosu na broj zainteresovanih poslodavaca, a u pitanju je angažovanje isključivo osoba sa invaliditetom. Na nivou Filijale Bor ukupno 25 lica, odnosno 19 osoba sa invaliditetom može da se uključi u javne radove, a na konkurs se javilo osam poslodavaca za 80 lica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *