BOR – U okviru dekade Roma koja se završava u junu ove godine, Opština Bor je podržala sve ustanove i nevladine organizacije koje su projektima uključile romsku zajednicu u cilju unapređenja položaja njenih članova. U predškolskoj ustanovi „Bambi“ i u tri osnovne gradske škole u Boru angažovani su pedagoški asistenti, dok u OŠ „Vuk Karadžić“ u projektu „Druga šansa“ radi andragog da bi pomogao polaznicima romske nacionalne manjine da završe osnovnu školu i obuku za neko od ponuđenih zanimanja. Na svim javnim radovima u opštini uključeni su i Romi, a afirmisani su i svi konkursi za samozapošljavanje i zapošljavanje  pripadnike romske nacionalnosti. U Ustanovi Centar za kulturu Opštine Bor funcionisao je Odeljak za romsku kulturu, a u Regionalnoj televiziji Bor pripadnici romske nacionalne manjine pripremaju informativni program na svom jeziku. Međutim, koliko je urađeno, toliko i ima problema, najviše u evidenciji kao osnovi za ostvarivanje njihovih prava.
 
„Veliki je problem nevidljivih. Oni koji nemaju papire. Doselili su se sa Kosova ili iz Makedonije. Njihovo evidentiranje zahteva kontinuiran i dugotrajan rad. Proces može da traje i do godinu dana. Ako je potrebno da se dobije i državljanstvo.  Mnogi ljudi su ovde već 10,20 godina, ali svoj status nisu rešili.  Onog trenutka kada dete pođe u školu, mi tog trenutka celu porodicu, ako se pre toga nisu obratili, mi im pomažemo da bi ostvarili dečiji dodatak, da bi dobili lična dokumenta, a najbitinije je zdravstveno osiguranje. Što se tiče opštine Bor imamo problem sa stanovanjem. Romi su ilegalno ušli u stanove koji su otpisani. Tu je problem adresa. Niko ne može da im da garanciju da tu borave. Žive i u napuštenim barakama građevinskih firmi. Tako da zbog prebivališta nemaju status i ne mogu da izvade ličnu kartu, a ni ostala dokumenta“Mirjana Žikić, koordinator za pitanja manjina Opštine Bor.

I u narednom periodu nadležni u opštini Bor kažu da će nastaviti da pomažu sve ustanove i nevladine organizacije koje su u projektima uključile romsku zajednicu u cilju unapređenja položaja njenih članova.
[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2g2wlj“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *