Zbog dugovanja dobavljačima rigoroznija naplata od potrošača

0

BOR – Toplana u Boru dobavljačima duguje blizu milijardu i 400 miliona dinara, najviše za ugalj 650 i struju 570 miliona dinara. Zbog velikih dugovanja iz minulih godina, ali i sadašnjih obaveza, poslovanje ovog javno komunalnog preduzeća je i te kako ugroženo.

„Situacija je zaista složena, jer nismo isplatili ni stara dugovanja. Do decembra ćemo da plaćamo ugalj za prethodnu sezonu, a do juna naredne godine otplaćujemo kredit takođe za prehodnu sezonu. Stiže i nova grejna sezona, a zabrinuti smo, jer dugujemo i za struju“ – kaže v. d. direktora Toplane Darko Milićević.

Dugoročna mera za izlazak iz postojeće situacije, kažu u Toplani, je smanjenje troškova i to, pre svega, obezbeđenjem jeftinijeg uglja. Jedno od rešenja je i potpisivanje ugovora o reprograma duga sa EPS-om, jer ovih dana Toplifikacija- pogon za održavanje postrojenja je ostao bez struje. Pioritetatn zadatak je takođe i povećanje stepena naplate, koji je sada oko 60 odsto i među najnižim je u Srbiji. Borani Toplani duguju 600 miliona dinara, što je skoro polovina obaveza oprema dobavljačima.

„Moramo da krenemo u rigorozniju akciju naplate. Zato pozivam građane da sklope reprogam sa Toplanom, jer kao što EPS traži od nas da izmirimo dug tako ćemo i mi morati od građana“ – zaključuje Milićević.

Toplana ovih dana velikim dužnicima na kućne adrese upućuje opomene, a rok za izmirivanje obaveza je osam dana. U protivnom, s obzirom na tešku finansijsku situaciju, biće prinuđena da dugovanja naplati preko sudskih izvršitelja, a krajnja mera je prinudno isključenje potrošača sa toplifikacione mreže.

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“338″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2yc7cs“ allowfullscreen ]
Zbog dugovanja dobavljačima rigoroznija naplata… by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *