Zbog straha od poskupljenja grejanja povećan broj zahteva za isključenje

0

BOR – Prema Zakonu o energetici sve Toplane u Srbiji su još prošle godine morale da počnu naplatu grejanja po utrošenoj toplotnoj enegriji, odosno po kilovat satu. S obzirom na njihovu nespremnost Vlada je donela Uredbu da novi način obračuna počne da se primenjuje od ove godine. To je kod određenog broja borana izazvalo strah od mogućeg drastičnog poskupljenja grejanja, pa je povećan broj zahteva da se isključe sa toplifikacione mreže.

„Apsolutno nemaju razloga za strah, grejanje neće mnogo da poskupi, ali još uvek se ne zna tačno koliko. Prema novoj metodologiji obračuna, koju je donela Vlada mi ćemo sačiniti naš cenovnik koji ćemo uputiti Skupštini opštine Bor na usvajanje. Sasvim sigurno, kao i do sada, Bor će imati najjeftinije grejanje“, rekao je vd direktora Toplane Darko Milićević.

Da li imaju građani pravo da se isključuju sa sistema grejanja nije u potpunosti precizirano, jer su Zakon o energetici i Zakon o zaštiti potrošača u suprotnosti.

„Zakon o zaštiti potrošača kaže da imaju, a Zakon o energetici da će ugroziti sistem, ali smatram da potrošači za to nemaju razloga“, dodao je Milićević.

U privantim kućama je lakše isključiti grejanje, ali, iako teže, i u zgradama postoje tehničke mogućnosti da se to učini.

Procedura za isključenje grejanja sa sistema je jednostavna, kažu u Toplani. Građani bi trebalo samo da podnesu zahtev u Toplifikaciji, a troškovi isključenja padaju na teret korisnika.

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“338″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2y82s9″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *