Zdravom hranom do boljeg zdravlja

BOR, BRESTOVAC – Nenad Atanacković iz Brestovca kod Bora jedan je od malobrojnih poljoprivednika u borskoj opštini koji proizvodi zdravu hranu. Osim konvencionalnih, on je pre nekoliko godina počeo uzgoj organskih žitarica, koje seje na oko pet hektara.Svake godine eksperimentalno seje neku novu vrstu.
„Ove jeseni sam počeo da sejem speltu, staru i znatno kvalitetniju vrstu pšenice. Sejem, takođe, heljdu, lan, raž, žitarice koje meljem i pravim integralno brašno“, ističe Nenad Atanacković.
Sve ove žitarice Nenad melje u vodenici potočari. Mleveno celo zrno hlebu daje posebnu aromu i čini integralno brašno još zdravijim.
Proizvodnja organskih žitarica je skuplja od konvencionalne. Umesto pesticida za njihov uzgoj koriste se posebna sredstva za prskanje, a u slučaju čiste organske proizvodnje, bez ikakve hemije, prinosi su značajno manji. Nenad, ipak, vodi računa o kupcima.
„ Jeste skuplja proizvodnja, ali moje cene su veoma niske. Mislim da su u prodavnicama zdrave hrane nepotrebno „prenaduvane“, dodao je Atanacković.
Nenad Atanacković se delimično preorjentisao na organske žitarice, jer se ljudi sve više odlučuju za zdravu hranu, posebno kada je hleb u pitanju. Na policama pekara ima sve raznovrsnijeg hleba, ali na žalost u većini slučajeva obogaćenog nezdravim aditivima, a veoma malo je integralnog.
„U gradovima je u poslednje vreme sve više apoteka.Ljudi su sve bolesniji, delimično i zbog ishrane. Bolje, je, ipak, da novac daju za zdravu hranu, iako je skuplja, nego za lekove“, istakao je na kraju Nenad Atanacković.
S obzirom na povećanu potražnju, Nenad planira da poveća površine pod organskim žitaricama i da, uz neophodnu deklaraciju, integralno brašno prodaje i prodavnicama zdrave hrane.