Asocijacija za razvoj grada Bora pokrenula je pre nešto manje od godinu dana projekat čiji je cilj bio da približi način izrade i značaj javnih rasprava i učešća građana pravljenju u prostornih planova. Održana je završna radionica, a jedan od rezultata rada su tri konkretna predloga upućena resorima u republičkom parlamentu.

BOR – U okviru projekta „Ima li mesta za nas?“ u Narodnoj biblioteci u Boru održana je završna radionica posvećena Nacrtu prostornog plana Republike Srbije za period od 2021 – 2035. godine pod nazivom „Zeleno rudarstvo – mit ili istina?“. Kako se čulo na ovom skupu, tokom godinu dana rada na projektu, došlo se do zaključka da je izrada i javna rasprava o republičkom nacrtu prostornog plana, urađena u vreme pandemije kovida, kada nije bilo dovoljno uslova za uključivanje građana.

Urađena je i analiza ovog dokumenta i Asocijacija za razvoj grada Bora koja je nosilac projekta, je pre mesec dana uputila predloge izmena ka tri resorna odbora republičkog parlamenta. Na njih se očekuje odgovor u narednom periodu, jer se veliki deo republičkog prostornog plana tiče rudarstva u istočnoj Srbiji.

Bez obzira o kakvom rudarstvu se radilo, dolazi do promena i uništenja životne sredine, pre svega biljnih vrsta koje su vekovima rasle na određenom području, čak i kada se nakon eksploatacije radi ozelenjavanje površina, priroda se nikada ne vraća u prvobitno stanje, rečeno je na završnoj radionici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *