Žetva strnina u punom jeku

BORSKI OKRUG – Žetva strnih žita na području borskog okruga je u punom jeku. Do sada je skinuta polovina površina pod pšenicom, a tek svaka peta njiva ostala je nepožnjevena pod ječmom, ovsem i raži.

Interesantno da su ove godine pre požnjevene jare sorte ječma nego ozime. Izuzetan je i kvalitet zrna ove sezone. Prinosi pšenice su od 4.200  do 6.000 kg po hektaru u zavisnosti od lokacije parcele i od primene agrotehnike. Otkupljivači još uvek nisu odredili ovogodišnju otkupnu cenu hlebnog zrna. Nezvanično, iz Poljoprivredno savetodavne i stručne službe u Negotinu kažu da bi ovogodišnja cena otkupa pšenice trebalo da bude oko 18,6 dinara po kilogramu.

Ovogodišnja cena kombajniranja je od 90 do 100 evra po hektaru.

Na području borskog okruga pod ozimim strnim žitima je oko 19.500 hektara, dok su jare žitarice zauzele 2.500 hektara. Najzastupljenija kultura je pšenica koja je posejana na blizu 17.000 hektara oranica.

Agronomi kažu da u maju nije bilo kiše da bi ovogodišnji rod strnih žita bio doveden u pitanje odnosno da bi većina parcela bila pokošena, ne požnjevena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *