BOR – Na području Borskog okruga požnjeveno je 60 odsto od zasejanih 17. 000 hektara. Prinosi pšenice su različiti, u ravničarskim delovima od tri do šest, a u brdsko planinskim od dve i po do tri tone, a kvalitet zrna je osrednji.

„Prinosi su različiti od opštine do opštine. Na nekim njivama su i do šest tona“, rekao je Vladica Gavrilović iz Poljoprivredno savetodavne službe u Negotinu.

Izuzetno loša situacija je u opštinama Bor i Majdanpek. Zbog suše rod je manji od prosečnog, a kvalitet zrna veoma loš tako da su neki ratari primorani, kako bi ublažili gubitke, da kose umesto žanju kombajnima.

„Rod na ovoj njivi je tri tone po haktaru, iako sam primenjivao kompletnu agrotehniku. Suša je glavni krivac za to“, rekao je poljoprivredni proizvođač Milutin Blagojević.

Zemljoradnička zadruga Uljarica u Negotinu, otkupila je 90 odsto planirane količine. Najviše pšenice je otkupljena po osnovu razmene za repromaterijal, manji deo proizvodnje kao tržni višak po ceni od 17 dinara za kilogram. Veliki broj poljoprivrednih proizvođača nezadovoljan ovakvom cenom pšenicu je samo uskladištio u silosima ove zemljoradničke zadruge.

Očekuje se da će ovogodišnja šetva u Borskom okrugu biti završena za desetak dana.

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“338″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2xz6y6″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *