Zgrade u Boru sigurne i u slučaju jačih zemljotresa

BOR-Zgrade u Boru, sagrađene prema projektu, su sigurne i u slučaju  jačih zemljotresa. Bor je jedan od urbanizovanijih gradova i  zbog blizine rudnika svrstan je u osmu zonu po merkalijevoj sklali , za zonu više u odnosu na geološke karakteristike.

Prednost je što Bor ima rudnik. Pošto je svrstan u sedmu zonu po Merkalijevoj skali zbog mogućnosti potresa usled  miniranja u rudniku uračunat je u osmu skalu, što znači da je prilično siguran. To su pokazali  raniji zemljotresi , zgrade nisu trpela veća oštećenja. U opasnosti su one zgrade koje su urađene bez projekata“, rekao je Branislav Dimitrijević, diplomirani inženjer građevine.

Borani, dakle nemaju razloga da brinu, iako su zemljotresi poslednjih dana u našem okruženju učestali.  Ipak, u slučaju podrhtavanja tla osnovni savet je da ne paniče.

Neka iskustva govore da najveći broj ljudi strada zbog panike. U slučaju zemljotresa najsigurnije je da stanu ispod najdeblje grede u hodniku“, dodao je Dimitrijević.

Prema definicijama po Merkalijevoj skali u slučaju zemljotresa jačine osam stepeni, kuće se ruše, soliteri i dimnjaci se ljuljaju, dobro sagrađene zgrade trpe oštećenja. Na sreću zgrade u Boru su projektovane da udare takve jačine izdrže. U Boru ima hiljadu stambenih zgrada i 1.400 individualnih kuća.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *