Ziđin na vreme ispunio sve zahteve inspekcijskog tima u Majdanpeku

MAJDANPEK – Kompanija Srbija Ziđin Koper realizovala je krajem aprila naložene mere za povećanje efikasnosti prečišćavanja voda u majdanpečkom rudniku, konstatovala je radna grupa Vlade Republike Srbije za nadzor svih potencijalnih zagađivača reke Pek i inspekcijski tim.

U ovoj kompaniji kažu da je preduzeto i niz drugih mera sa ciljem da smanji uticaj rudarskih aktivnosti na životnu sredinu i reši nagomilane nasleđene probleme u ovoj oblasti.

Završeno je čišćenje postojećih taložnika za prihvat atmosferskih voda i izgrađeni su novi za mehaničko prečišćavanje otpadnih, zamuljenih voda, kao i za perionicu teških i drugih vozila. Iako to nije bila obaveza, Ziđin je od materijala koji se decenijama taložio očistio i korito reke Mali Pek i to u delu koji nije u rudničkoj zoni, u dužini od skoro 300 metara.

U narednom periodu biće izgrađen još jedan dodatni taložnik, kako je sugerisano prilikom kontrolnog nadzora, a redovno će se ispitivati i voditi dnevnik o kvalitetu otpadnih voda, kažu u kompaniji Ziđin.

U filtraži je već pušten u rad sistem koji 95 odsto procesnih voda vraća nazad u flotaciju, a u oblasti zaštite životne sredine obavljeni su i brojni poslovi oko pošumljavanja i ozelenjavanja rudarskih površina.

Predstavnici Radne grupe najavili su češće prisustvo u ovoj sredini i aktivno praćenje potencijalnih zagađivača reke Pek, sa ciljem da se postigne nulto zagađenje. U kompaniji Ziđin kažu da će striktno sprovoditi naložene mere inspekcijskog tima, ali i da će kontinuirano raditi u oblasti zaštite životne sredine. Problemi istorijskog nasleđa će, kako su obećali, biti rešavani korak po korak. Radiće se prema standardima unapređenja životne sredine do “zelenog rudnika” i plana da rudnik kasnije bude vrt, a rudarstvo zelena industrija.

U sastavu radna grupe, pored ostalih, bili su pomoćnik ministra rudarstva i energetike Dejan Milijanović, pomoćnik ministra zaštite životne sredine Dejan Furjanović, kao i rudarski, vodni i inspektor zaštite životne sredine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *