Zimski uslovi na površinskom kopu Veliki Kriveljj

BOR – Radnici površinskog kopa Veliki Krivelj bez obzira na nisku spoljnu temperaturu, koja traje od početka godine, uspevaju da dnevno otkopaju oko 30 hiljada tona rude i uklone još toliko jalovine. Proizvodnja je, pre svega zahvaljujući dobroj pripremi mehanizacije i angažovanju zaposlenih, stabilna, kažu u Rudniku bakra Bor.

Najteže je vozačima teških kamiona i rukovaocima buldožera, jer su oni stalno angažovani ne putevima na kopu, koji umeju da zalede kada je veoma niska spoljna temperatura.

„Teško je voziti teške kamione kada je sneg i ekstremno niska temperatura jer je put klizav i potreban je mnogo veći oprez. Ipak, to uspešno rešavamo solanama, grejderima i buldozerima. Nismo imali problema sa smrzavanjem nafte jer su joj dodati aditivi da bi to sprečili, tako da ni oko Božića, kada je bilo veoma hladno, ni posle toga nismo imali većih problema“, kaže vozač teških kamiona Igor Mladenesković.

U znatno boljim uslovima rade rukovaoci bagera. Problema nema ni sa rudom niti jalovinom jer je njen sastav takav da se bez obzira na nisku temperaturu zimi ne ledi.

Velika je odgovornost i zaposlenih koji brinu o mehanizaciji, jer samo dobrim održavanjem mašina može da se obezbedi kontinuitet u proizvodnji.

„Najteže je kada se vozilo pokvari na terenu, pored bagera, blokira put i moramo da reagujemo na mestu gde je, i to najbrže što možemo. Posao nije lak, ali borimo se. Cilj je da sva vozila budu maksimalno ispravna“, naglašava Bratislav Golubović, mehaničar u radionici RBB-a.

Kako bi se izbegli veći kvarovi i zamrzavanje goriva, teške mašine se praktivno i ne gase, već se na njima samo smenjuju vozači i rukovaoci, naglašavaju u Rudniku bakra Bor.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *